Bilim insanları yaklaşık 75 milyon yıllık dinozorun kemiklerine çok iyi korunmuş olmasa da bakmak için karar verdiklerinde, olağanüstü bir şey görmeyi beklemiyorlardı. Bunun yerine, araştırmacılar fosilleşmiş dinozor kan hücrelerinin ilk kanıtını buldular. Bir dinozorun tırnak parçalarında, bilim insanları bu kan hücrelerinin bir tür devekuşu olan emuların kan hücreleri ile neredeyse kimyasal olarak aynı olduğunu buldular. Bu önemliydi, çünkü emuların dinozorlarla yakın akraba oldukları düşünülüyordu. Bu keşiften daha fazlası var! Bilim insanları aynı zamanda kıkırdak, tendon ve diğer bağ dokularının yanı sıra korunmuş amino asitleri ile kolajenin varlığına dair kanıtlar buldular. Kolajen bu kıkırdak gibi hareket sisteminin yapı taşlarını oluşturan protein olarak bilinir.
Bu dinozor kemik örnekleri herhangi bir DNA içermese de bu keşfin değerini daha değersiz kılmıyor. Gerçekte, dinozorların nasıl davrandığını, nasıl yaşadıklarını, nasıl nefes aldıklarını keşfetmede bu kemik örnekleri benzersiz bir zemin sağlamıştır. Örneğin, dinozorlara ait kırmızı kan hücrelerinin keşfi onların yaşayan torunları kuşlarla olan yakınlığına ilişkin uzun süren bir tartışmanın çözümünde yardımcı olabilir. Çünkü bilim dünyasında dinozorların memeliler gibi kendi ısılarını üretip üretmedikleri ya da sürüngenler gibi ısınmak için Güneş’ten faydalanıp faydalanmadıklarını merak ediliyor.
Bu keşfin yankıları ilerleyen zamanlarda da sürecek gibi. Keşif ile ilgili detaylara aşağıdaki bağlantı adresinden ulaşabilirsiniz:
http://www.earthtouchnews.com/discoveries/discoveries/75-million-year-old-blood-cells-found-preserved-in-dinosaur-bones
Bu yeni bulgular Nature Communications dergisinde yayınlandı.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
Popular Science
Image: Susie Maidment