Hep şikayet etmez miyiz, 24 saat yetmiyor diye! Bir gündeki zamanı yeterli bulmayanlara küçük bir müjdemiz var. Bugün yani 30 Haziran 2015’in son saniyesine bir saniye daha eklenecek! Buna sıçrama saniyesi denilmektedir.
Sıçrama saniyesi gerçekte olan ile insanların tanımladığı zamanı eşlemek için ortaya çıkmıştır. Gökbilimcilerin tanımladığı ortalama bir gün toplamda 86400 saniyeden oluşur. Ancak doğada bu iş böyle yürümez. Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşünü tamamlaması şimdilerde 1820 yılında tanımlandığından 2 milisaniye kadar daha uzun sürüyor. Bunun sebebi ise Ay’ın Dünya’ya uyguladığı gelgit etkisi ile gezegenimizin dönüş hızının giderek yavaşlamasıdır. Söz konusu bu yavaşlamanın etkisini bizim saatlerimize uyarlamak için Uluslararası Dünya Dönme ve Referans Sistemleri Servisi diye bir kurum kurulmuştur 1987 yılında. Bu kurumun görevi ise Haziran veya Aralık aylarının sonunda bu sıçrama saniyesini ara sıra eklemektir. En son bu saniye ekleme işlemi 30 Haziran 2012 tarihinde yapılmıştı.
Bu konuda detaylı bilgi için Ethem Derman hocamızın sosyal medya hesabında yer alan notlarına göz atabilirsiniz. Ayrıca bu fazladan olan saniye dijital dünyayı karıştırıyor, Webrazzi’de Fırat Demirel’in yazısını okumalısınız.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynaklar:
https://en.wikipedia.org/wiki/International_Earth_Rotation_and_Reference_Systems_Service
https://www.sciencenews.org/blog/science-ticker/leap-second-helps-us-reality-time
https://www.facebook.com/notes/ethem-derman/dünya-dönmekten-yoruldu-mu/188258331200061?pnref=story