NASA’nın New Horizons (Yeni Ufuklar) uzay aracının Plüton cüce gezegenine 14 Temmuz 2015 tarihinde varması bekleniyor ve tam olarak hedefe varmadan önce 6 ay kala bu hazır olmak için son kez “uyandı”. Görev kontrolörleri 6 Aralık’ta uzay aracının uyandığını ve çalışmaya hazır olduğunu doğruladılar.
Şu an Dünya’dan 4.6 milyar kilometre kadar uzakta olan New Horizons 9 yıllık yolculuğu boyunca elektroniği kapalı durumdaydı, kış uykusundaydı diyebiliriz. Artık Plüton hakkında bilgiler toplamak için uyanık olmak zorunda. Daha önce birkaç kez test edilmek için bu uzay aracı uyandırılmış olsa da artık misyonu tamamlana kadar aktif kalacak. Önümüzdeki birkaç haftada, mühendisler uzay aracının sistemlerini kontrol edecek ve 15 Ocak 2015 tarihinde bilimsel gözlemlerine başlaması için hazırlayacaklar.
New Horizons uzay aracının yolculuğu tam olarak 19 Ocak 2006 yılında başladı. 2007 yılının Şubat ayında Plüton’a doğru ulaşabilmek için Jüpiter’in kütleçekiminden yardım alan New Horizons Mart 2007’den bu yana gezegenler arasında yol alıyor ve Temmuz 2015’te nihayet bu uzun yolculuk sona erecek. Plüton’a vardıktan sonra Plüton ve Plüton’un uydusu Charon’u gözlemleyecek. Eğer her şey planlandığı gibi giderse 2016-2020 yılları arasında Kuiper Kuşağı’nda bilimsel gözlemlere devam edecek.
İşin garibi, bu projeye başlandığında Plüton bir gezegen konumundaydı ama şimdi Plüton’u cüce gezegen olarak sınıflandırıyoruz. Bilimde böyle şeyler olabiliyor elbette ama New Horizons neden Plüton’a gidiyor?
Doğrusu, bir gezegen keşfi yapmak tarihi bir çabadır ve NASA gibi bu alanda önemli çalışmalar yapmış bir kurumun önemli bir odak noktası olduğunu söyleyebiliriz. Plüton ve onun uydusu Charon Güneş Sistemimizin en uzak noktasında bulunmaktadır, tam olarak sistemimizin bu ücra köşesindeki bu gök cisimlerinin nasıl özelliklere sahip olduğunu daha iyi olduğunu anlamak için biraz daha yakından bakmamız gerekiyordu. İşte New Horizons bu amaca yönelik tasarlandı ve Güneş Sistemimizin son gezegenini ziyaret eden ilk uzay aracı olma yolunda ilerliyor. Bu keşif gerçekleştiğinde, misyon daha da genişleyecek ve artık Güneş Sistemi’nin sınırına Kuiper Kuşağı’nda yer alan gök cisimleri ile karşılaşacak. Oralarda neler olduğunu bizim için gözlemleyecek.
Peki, New Horizons neler yapacak? İlk önce Plüton ve Charon’un yüzey bileşimi haritasını oluşturacak. Bu konuda en az bilgiye sahip olduğumuz bir gezegen, Plüton – evet, cüce gezegen. Yine Plüton ve Charon’un jeolojisi ve morfolojisini karakterize etmeye çalışacak. Plüton’un atmosferi incelenecek. Charon etrafında bir atmosfer var mı yok mu belki de netleştirmiş olacak. Bu iki gök cisminin yüzey sıcaklıklarını öğreneceğiz. Plüton civarında başka uydular olabilir ya da bizim görmediğimiz Satürn’deki halkalara benzer halkalar da belki de var olabilir. Nihayet en sonunda, Kuiper Kuşağı’nda birçok gök cismi ile karşılacak, onları tanımlamamızda bize yardımcı olacak.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynaklar:
- http://pluto.jhuapl.edu/news_center/news/20141206.php
- http://pluto.jhuapl.edu/science/scienceOver.php