NASA’nın Kepler uzay aracı ile Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden bir grup araştırmacı tarafından şimdiye kadar kaydedilen en uzun yıllık döngüye sahip bir öte gezegen keşfedildi. Bu gezegen Kepler-421b olarak adlandırılmakta ve K türü bir yıldız etrafındaki dönüşü yani bir yılı 704 gün sürmektedir.
Bu keşif Kepler uzay aracından gelen verilerin analiz edilmesiyle yapıldı. Bu analiz için gezegenin dört yıl boyunca sürekli olarak incelenmesi gerekti. Gezegenin varlığı, içinde bulunduğu yıldız sistemindeki yıldızın üzerine bu gezegenin geçişi sırasında yansıyan gölgesi ile onaylandı. Kepler-421b’nin yörüngesinin etkileyici uzunluğundan dolayı, sadece iki geçişi Kepler uzay aracı tarafından izlenebildi dört yıllık süreçte.
Dünya’dan bin ışık yılı uzaklıkta bulunan bu yeni keşfedilen gezegen kendi yıldızından yaklaşık 177 milyon kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Bu soğuk gezegenin yüzey sıcaklığı -57 santigrat derecedir. Kepler uzay teleskobu ile şimdiye dek çok sayıda ötegezegenin keşfi yapıldı ama çoğunun yörüngesinin uzunluğu gezegenimize yakındı. Ancak bu keşfedilen gezegenin bir yılı çok farklı oldu.
İlgili çalışmaya ait detaylar The Astrophysical Journal isimli dergide yayınlandı.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca
Kaynak:
Anthony Wood, Astronomers discover exoplanet with longest known year, Gizmag 2014
Image: Daid A. Aguilar