Hayat dışarıda, uzayda mı başladı? Henüz bilmiyoruz, hatta asla olmayabilir. Fakat burada bugün haber olarak size aktaracağımız bu yazıda milyarlarca yıl önce basit bir vitaminin göktaşı yahut meteoritlerle etkin dağıtımına dair inanması zor kanıtların var olduğunu okuyacaksınız.
NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi tarafından finanse edilen bilim insanları karbonca zengin göktaşlarında niyasin yani B3 vitamini buldular. Hatta daha saf bir göktaşının daha fazla B3 vitamini içerdiğini ortaya koydular.
Bilim insanları antik zamanlardan kalma sekiz göktaşını incelediler ve bu sekiz göktaşındaki niyasin miktarı milyarda 30’dan 600 parçaya kadar değişmektedir.
Araştırmalar sonucunda elde edilen bulgular Dünya’nın başlangıçtaki niyasin kaynağının çoğu uzay kaynaklı olabileceğine dair ip uçlarını vermektedir.. Araştırmacılar bu niyasin kaynağının bir kısmının Güneş Sistemi’nde oluşan kozmik olaylar sırasında Dünya’ya çarpan göktaşları tarafından getirildiğini düşünüyorlar. Meteoritlerin doğada erozyon gibi doğal süreçlerden geçmesiyle B3 vitaminin doğaya karıştığını öne sürüyorlar.
Peki bu gelişme neden Dünya üzerindeki yaşamın kökeni için bir ipucu olabilir? Bu biraz da nikotinik asit olarak da adlandırılan niyasinin nikotinamid adenin dinükleotit (NAD) ismi verilen bir aminin öncüsü olmasından kaynaklanır. Çünkü aminler amino asitlerin oluşmasında önemli rol oynayan maddelerdir. Kaldı ki, amino asitler de moleküler proteinlerin yapı taşlarıdır. Bu durumda, moleküler proteinler de canlı organizmalar için kritik işlevlere sahip olmasından dolayı meteoritlerde B3 vitamini ya da niyasin ile karşılaşmak yaşamın kökeni hakkında bilim insanlarına yeni bilgiler sunmaktadır.
Yine de araştırmacılar bulgulara temkinli yaklaşıyorlar. Penn State Üniversitesi’nden bu araştırmanın yürütücüsü olan Karen Smith şu açıklamalarda bulundu, “Meteoritler ve yaşamın kaynağı arasında bağlantı kurmak her zaman zordur. Örneğin, bir önceki çalışma B3 vitaminin antik Dünya üzerinde biyolojik olmayan bir yolla üretilebileceğini göstermişti ama bu yeni çalışma B3 vitaminine ilave bir kaynak eklenmesinde yardımcı olabilir.”
Smith ve arkadaşlarının göktaşlarında niyasin izomerlerini de buldukları bu çalışmaları Geochimica et Cosmochimica Acta dergisinde bu hafta yayınlandı. Yaşamın kökeni konusunda meteoritlerin çok da olası bir yanı yok gibi görünse de, yaşamın kökeni ve meteoritler arasındaki bağa yönelik araştırmalar da sürüyor.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca | facebook.com/anadoluca
Kaynak:
http://www.popsci.com/article/science/meteors-may-have-brought-vitamin-b-earth?src=SOC&dom=tw