Evren, yeni bir yıldızın daha doğumuna tanık oldu.
NASA’nın Spitzer Uzay Teleskobu ve yeni tamamlanan Şili’deki Atacama Büyük Milimetre/Milimetre altı Dizisi (ALMA) bu Herbig-Haro 46/47’nin etrafını çevreleyen gaz ve tozun içindeki bu yıldız görünümünü elde etmeyi başardı. Herbig-Haro cisimleri yenidoğan yıldızlar ve onların etrafındaki malzemeler arasındaki çarpışmalar tarafından oluşan bulutsularla ilgili bölgelerdir. Bunun merkezinde de, genç bir yıldız süpersonik gaz fışkırmalarını dışarı salıyor.
Herbig-Haro 46/47’nin 10 yıldır inceleniyor olmasına rağmen, yeni görüntüleme teknikleri şimdi bilim insanlarına çok daha temiz görüntüler sunuyor. Bu görüntüdeki yeşil kısım hidrojen gaz moleküllerini ve tozu gösterirken, mavi kısım bu süpersonik gaz fışkırmaları sayesinde enerjik olan gazı temsil etmektedir. Kırmızı renkli kısımlar ise karbon monoksit gazının hızla genişlemesini göstermektedir.
Aslında bu haberdeki bu görüntü bir açıdan geçenlerde yayınladığımız Güneş Sistemi’nin Oluşumu isimli yazımızı okuyan okuyucularımız için tanıdık gelebilir. O yazıda da sistemimizin yıldızı Güneş’in oluşumunu açıklamaya çalışmıştık.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca
Kaynak:
http://www.popsci.com/article/technology/big-pic-stars-bright-birth?src=SOC&dom=tw