Fiber optik sensörler sağladığı yüksek performans sayesinde piyasada önemli bir yere sahip oldu. Diğer sensörlerden daha avantajlı olduğu anlaşılmıştır, fiber optik sensörler yüksek voltaj ortamındaki yolların yok edilmesini, tıpta hastaların elektriksel izolasyonunu içeren uygulamaları elde etmek için, sık sık çok önemli olan, tamamen pasif dielektrik bir yaklaşım sunar. Fiber optik içindeki ışığın iletimi tamamen tam yansıma prensibine dayanır. Bu nedenle ışık enerjisi hiçbir kayba uğramaz. Tam yansıma prensibi geçerlidir bu prensip iki koşul sağlandığında geçerli olur. Kritik açı gelme açısından daha küçük olmalıdır (kritik açı fiberin kılıf ve çekirdek maddelerine bağlıdır). Kılıf maddesinin yoğunluğu çekirdek maddesinin yoğunluğundan daha az olmalıdır. Optik fiber iletiminin, endüstriyel ortamlarda kontrol ve telemetri (uzaktan algılama, ölçme ve nakletme ) için faydalı şekilde kullanılabileceği gösterilmiştir. Böyle sensör sistemlerine optik haberleşmesinin uygulanması, geleneksel izleme ve kontrolün zor ve pahalı olduğu, elektriksel bakımdan tehlikeli ortamlarda kullanım için büyük bir ilgi uyandırmıştır. Bu ortamlarda, sıvı seviyesi, akış hızı, konum, sıcaklık ve basınç gibi parametrelerin hassas ölçümüne gerek vardır ve bu işlem fiber optik sistemlerle kolaylaştırılabilir.
Optik fiber sensörler içte etkileşimli veya aktif ve dışta etkileşimli veya pasif olmak üzere iki ana gruba ayrılabilirler. Pasif tipte ışığın modülasyonu (değişikliğe uğratılması), sadece ışığı taşıyıcı olarak iş gören fiberlerin dışında olur. Aktif sensörlerde ise ölçülecek etki doğrudan fibere uygulanır ve modülasyon fiberin içinde olur. Fiberlerin aktif sensör olarak kullanılması halinde, fiber içindeki kutuplanma durumu, genliği veya fazını modüle etmek mümkündür. Bununla beraber, çok modlu fiberlerde yayılan modların fazları ve kutuplanma durumları arasındaki çoğunlukla rastgele ilişkiler ve mod çiftlenimi (kublaj) faz yada kutuplanma modülasyonunun kullanılmasını önler. Böylece aktif çok modlu fiber sensörler, daima genlik modülasyonunu kullanır. Diğer taraftan, tek modlu fiberlerde, faz ve kutuplanma modülasyonunun her ikisi de mümkün olur.
Faz modülasyonu, son derece yüksek duyarlılıklar sunabilen fiber temelli interferometrik sensörlerin kullanılmasın imkan sağlar. Aslında aktif fiber sensörlerine dahil edilebilen bir üçüncü tür sensör de ‘sönen alanlı (evanescant)’ sensörüdür.
Kenan Elibol, MSc.
Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Fiber_optic_sensor