Dünyamız gibi diğer dünyalar için bir asırlık arayış son yıllarda başka yıldızların yörüngelerinde dolanan yüzlerce gezegenin keşfiyle ilgiyi üzerine çekmiş ve yeniden insanları heyecanlandıracak bir arayışa dönüşmüştür. Güneş Sistemi dışında bulunan gezegenlere ötegezegen denilmektedir ve NASA’nın Kepler uzay aracı da bu ötegezegenlerin keşfedilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
NASA’nın Kepler misyonu tarafından keşfedilen ötegezegenlerin sayısı 7 Ocak 2013 tarihinde açıklanan yeni verilere göre 2036 yıldızın yörüngesinde dolanan potansiyel gezegen olarak toplamda 2740’a ulaştı. Bu 2012 yılının Şubat ayında yayımlanan Kepler keşif kataloğuna göre %20’lik bir artışı işaret etmektedir. Bu aşağıdaki görüntü ise Kepler uzay aracı tarafından keşfedilen tüm gezegenlerin bir derlemesini göstermektedir ve verilen yüzdeler de geçen yıl ki Şubat ayında açıklanan gezegen sayılarına göre artışı ifade etmektedir.
Yukarıdaki grafiğe göre Kepler uzay aracının keşfettiği öte gezegenlerden 351’i Dünya büyüklüğüne sahip gezegenlerden ve son bir yılda bu büyüklükte gezegenlerin keşfinde önemli bir artış (%43) olduğunu görüyoruz. Ardından Süper Dünya büyüklüğündeki gezegenlerin geçen yıl diğer büyüklükteki gezegen türlerine göre en çok keşfedilen ikinci gezegen türü. Şimdiye kadar keşfedilen en çok ötegezegenin (1290) Neptün büyüklüğünde olduğu grafikten açıkça anlaşılmaktadır. Jüpiter büyüklüğündeki ötegezegen keşfinde geçen yıl için bir azalma olduğu da söylenebilir.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca | facebook.com/anadoluca
Ötegezegenler konusunda şu iki kaynağı inceleyebilirsiniz:
1. Güneş Sistemi Dışındaki Gezegenler, Çev. Ümit Fuat Özyar – astronomidiyari.com, Avrupa Güney Gözlemevi (ESO).
2. Yeni Dünya Arayışları, Ümit Fuat Özyar, astronomidiyari.com.