NASA’da yürütülmekte olan Mars Keşif Programının yöneticisi 2030 veya 2040’lı yıllarda yapılması beklenen Mars’a insanlı bir misyonu sırasında robotik kalıntının (Merak-Curiosity) Dünya’ya geri getirilmesi olarak önerdi. Bilindiği gibi Mars’a daha önce gönderilen hiçbir uzay aracı geri gelmedi ve geçtiğimiz yaz Mars’a inen Merak en zeki robotlardan biri olarak gösteriliyor ve Mars’a gönderilen en büyük robotlardan.
Mars Arazi Aracı ve Bilim Laboratuvarı Merak’ın (Curiosity) görevi iki Dünya yılı kadar sürmesi planlandı ama NASA’nın Mars Keşif Programının yöneticisi birkaç on yıl kadar çalışmaya yetecek güce sahip olabileceğini düşünüyor. Aslında, bu yönetici Merak’ın bir gün Dünya’ya geri dönebileceğini söylemek istiyor.
Elbette kendi gücüyle değil. Fakat, NASA’dan Doug McCuistion adlı yönetici, bunun kendi kişisel beklentisi olduğunu söylüyor ve şöyle ekliyor:
“Eğer NASA Mars’a bir ekip gönderirse 2030 veya 2040’lı yıllarda Ay’dan sonra kırmızı gezegene de insanlar inmiş olacaklar. Ve NASA’nın bu ekibi bunu başarısa, onların Merak’ın yanına, onu son bıraktığımız yere uğramamaları için hiçbir sebep yok. Bazı müzeler büyük olasılıkla Merak’a da sahip olmak isteyecektirler, bu yüzden bir insanlı görev sırasında Merak Dünya’ya geri neden getirilmesin?“
Elbette McCuistion’ın bu hayali o kadar kolay değil. Çünkü en önemli engellerden biri ağırlıktır. Onlarca yıl sonra Mars’a iniş yapmış bir insanlı görevi hayal etmek zor değil ama böylesine bir görev sonunda geri dönüş için insan yapımı bir arazi aracının geri getirilmesi yük kapasitesi açısından oldukça maliyetli olacaktır, gram başına maliyetlerin hesaplandığı düşünülürse. Üstelik böylesine bir geri dönüşte Mars’a ait örneklerin de astronotlarla beraber Dünya’ya getirileceği de düşünülürse Merak’ın Dünya’ya geri getirilmesi pek güvenilir bir hayal değil. Yine de böylesi bir şeyin, insan yapımı bir aracın başka bir gezegene gönderilip Dünya’ya günün birinde güvenli bir şekilde getirilmesini düşünmek güzel. Kim bilir o yıllarda gelişen teknoloji böyle bir güzellik yapabilir, insanoğlu için?
Gökhan Atmaca, MSc. | http://facebook.com/anadoluca – http://twitter.com/kuarkatmaca
Kaynak: PopularScience