Geleceğini şekillendirmek isteyen yüzbinlerce üniversite öğrencisi adayı yine zorlu bir tercih dönemi içerisinde. Nanoteknoloji alanı ise oldukça popüler bir alan olmakla birlikte ülkemizde yıllardır bu alanda özelleşmiş bir bölüm bulunmuyordu. Nitekim fizikçilerin, kimyagerlerin, biyologların, elektrik-elektronik mühendislerinin, makine mühendislerinin ve diğer ilgili meslek gruplarının bir araya gelerek çalıştığı bir alan olarak ülkemizde nanoteknoloji çalışmaları sürdürülmekte. Bu haberimizde ise geleceğini şekillendirmek isteyen genç arkadaşlarımıza tüm insanlığın geleceğini şekillendirecek potansiyele sahip olan bu alanla ilgili doğrudan bağlantısı olan bir bölüm hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Bu bölümün adı: Nanoteknoloji Mühendisliği. Nanoteknolojinin gelişmesiyle birlikte yıllardır yurt dışında bir çok önemli üniversitenin eğitim-öğretim programında yer alan nanoteknoloji mühendisliği bölümü ülkemizde Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü olan Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) tarafından kurulan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin (TOBB ETÜ) bir eğitim-öğretim programı olarak 2012-2013 öğretim yılında ilk öğrencilerini almaya başlayacak. Ülkemiz için bu önemli gelişmeyi Şubat ayında duyurmuştuk.
Topluluğumuzun ücretsiz bilim dergisi NetBilim’in Nisan2012 sayısında ise TOBB ETÜ Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı hocamız Prof. Dr. Turgut Baştuğ, öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurdan Demirci Sankır ve TOBB ETÜ Mikro ve Nanoteknoloji Programı’ndan Erkan Aydın tarafından ele alınan “Malzeme Biliminin Yeni Ufku Nanoteknoloji Mühendisliği” başlıklı yazıyı yayınlamıştık ve bu yazıda klasik mühendislik bölümlerinden nanoteknoloji mühendisliğini ayıran yönleri, Dünya’da nanoteknoloji mühendisliğinin yeri ve nanoteknoloji mühendisliğinin iş olanaklarına ayrıntılı olarak değinilmişti. Ardından TOBB ETÜ Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü hakkında temel bilgiler verilmişti.
Nanoteknoloji Mühendisliği ve yeni öğretim yılında ilk öğrencilerini alacak olan TOBB ETÜ Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü hakkında bu haber içerisinde kısa bilgiler vermeye çalışacağım ama tercih yapacak adayların dergimizdeki ilgili yazıyı ve bölümün web sayfalarını dikkatle incelemelerini tavsiye ediyorum. Hatta bu bölümdeki hocalarımızla da iletişime geçmeleri kesinlikle faydalı olacaktır. Kaynaklar bölümünde yer vereceğimiz bağlantıları da incelemeleri gelecekleri için yapacakları bu önemli tercihte daha sağlıklı karar verilmesinde yardımcı olacağına inanıyorum.
Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği (MBN) metal, yarıiletken, seramik, polimer, biyomalzemeler ve kompozit malzemelerin üretimi, karakterizasyonu, cihaz uygulamaları üzerinde çalışan, bunların yanı sıra nano boyutta malzemelerin endüstriyel uygulamaları konusunda faaliyet gösteren bir bilim ve mühendislik dalı olarak uzay, havacılık ve askeriye gibi stratejik öneme sahip uygulamalarda önemli bir yere sahiptir. MBN mühendisleri nano yapılı malzemelerin özelliklerini, üretim ve karakterizasyon yöntemlerini öğrenerek 21. yüzyılın hızla gelişen ve değişen ihtiyaçlarını karşılayabilecek bilimsel ve teknik alt yapıya sahip olacaklardır. Bu özellikleri ile iş dünyasında ön plana çıkacak ve sektörlerinde lider olan firmalarda çalışma imkanına sahip olabileceklerdir. MBN mühendisliği öğrencileri malzeme yapısı, üretim ve testlerine yönelik temel Malzeme Bilimi ve Mühendisliği eğitimini de alacaklarından TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası’na bağlı olarak çalışabileceklerdir.
Türkiye’de 6 üniversitede nanoteknoloji ile ilgili lisansüstü program bulunmasına rağmen lisans düzeyinde nanoteknoloji ile ilgili bir program yoktu. Bu anlamda TOBB ETÜ tarafından açılan Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü lisans düzeyinde Türkiye’deki ilk girişimdir. Ancak Dünya’da Waterloo Üniversitesi, Kaliforniya Üniversitesi, Danimarka Teknik Üniversitesi gibi pek çok üniversitede lisans düzeyinde nanoteknoloji ile ilgili programlar yıllardır mevcut. Bununla ilgili yurt dışındaki nanoteknoloji eğitim programları hakkında NetBilim Dergisi’nde yayınladığımız yazımızı ücretsiz olarak okuyabilirsiniz -ek bilgi olarak.
Bu bölümden mezun olacak malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendislerinin iş olanakları ise oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir: Bu bölümden mezun olan mühendisler savunma sanayiinden sağlık sektörüne, otomotiv, kimya, tekstil, plastik, elektronik sanayii gibi pek çok sektörde mühendis olarak iş bulma imkânına sahiptir.
İş dünyası ile iç içe olan TOBB ETÜ’nün olanakları doğrultusunda TOBB ETÜ Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü öğrencileri lisans eğitimleri sırasında ARÇELİK, HAVELSAN, ROKETSAN, TOYOTA, VESTEL gibi pek çok firmada ortak eğitimlerini gerçekleştirebilecekler ve Türkiye’de ve Dünya’da büyük başarılara sahip firmalarda yeni ve ileri teknoloji uygulamalarını geliştirmede rol sahibi olabilecekler.
8 yarıyıl içerisinde 141 kredilik ders dağılımına sahip eğitim programı ile TOBB ETÜ Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü’nde öğrenciler temel malzeme bilimi ve mühendisliği derslerinin yanı sıra nanomalzemeler, nano üretim ve nano karakterizasyon gibi nanoteknoloji alanında özelleşmiş dersler alarak konularında uzmanlaşacaklardır. Çift anadal imkanı ile Biyomedikal, Makina, Elektrik Elektronik gibi farklı mühendislik alanlarında veya fakültenin onayladığı diğer dallarda lisans eğitimlerini paralel olarak sürdürerek iki diploma sahibi olabileceklerdir. TOBB ETÜ Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü başlıca çalışma konuları;
- Akıllı Malzemeler&Yapılar
- Nano malzemeler
- Nanoüretim ve karakterizasyon
- Polimerler
- Yenilenebilir Enerji
- Biyofizik
- Biyomalzemeler
- Hesapsal Metodlar
olarak özetlenebilir.
Nanoteknoloji konusuna ilgi duyan, istekli ve çalışkan arkadaşlarımızın bu bölümde kendilerini geliştirebileceklerine Kuark Bilim Topluluğu olarak inanıyoruz. Ancak tercih sırasında gelecek hedeflerini göz önünde bulundurmalarını da tüm üniversite öğrencisi adaylarına tavsiye ediyoruz.
*Ders programı için ayrıntılar: http://mbn.etu.edu.tr/tr/etu/content/lisans-programi
**TOBB ETÜ Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği hakkında diğer bilgiler için: http://mbn.etu.edu.tr/tr
Ayrıca saygın bilim insanı Dr. Eric Drexler’in nanoteknolojide kariyer yapmak isteyenler için tavsiyelerinin yer aldığı yazımızı da okuyabilirsiniz: http://www.kuark.org/2011/05/nanoteknolojide-kariyer-icin-oneriler/
Gökhan Atmaca – http://twitter.com/kuarkatmaca | http://facebook.com/anadoluca
Kaynaklar:
- http://www.kuark.org/2012/02/turkiyenin-ilk-nanoteknoloji-lisans-bolumu-acildi/
- http://mbn.etu.edu.tr/tr
- http://www.netbilim.kuark.org/2012/04/netbilim-dergisi-nisan-2012-sayisi/
- http://en.wikipedia.org/wiki/Nanotechnology
- http://www.kuark.org/2011/05/nanoteknolojide-kariyer-icin-oneriler/
- http://careermash.ca/education/programs/nanotechnology-engineering
- Nanoteknoloji eğitim programları – NetBilim9.Sayı- http://www.netbilim.kuark.org/2011/06/netbilim-dergisi-aralik2010/
- http://en.wikipedia.org/wiki/Nanotechnology_education