Bilim, Teknoloji ve Araştırma için Ajans (A*STAR) Malzeme Araştırma ve Mühendisliği Enstitüsü’nden (IMRE) bilim insanları Professor Christian Joachim liderliğinde, dünyada ilk kez nasıl şekilde dönebileceğini kasten kontrol edilebilen bir 1.2 nm’lik moleküler nanodişli icat ederek bilim tarihinde büyük bir buluşa imaz attılar. Moleküler makinelerinde bilimsel ilerleyişinde köklü değişimlere neden olacak bu büyük başarı malzeme biliminin en prestijli dergilerinden biri olan Nature Materials’da yayınlandı.
Çalışma ile ilgili bilgi veren Professor Christian Joachim şunları söyledi:” Birkaç atom boyutunda bir dişli yaparken düşüncemizden biri, dişlinin hareketlerini ve çalışmasını bilerek büsbütün bir şekilde kontrol edebilmek. Kum tanesinden daha büyük olmayan daha fazla karmaşık moleküler makinelerin yapılmasında bu çalışmanın (dişlinin çalışmasının) tamamen bitmesi temel parçaların birleştirilmesini sağlayacaktır.”
Joachim ve ekibinin keşfi, bir tek molekül dişlinin dönmesinin kontrolünün moleküler tasarımının optimizasyonu, moleküler manipulasyon ve yüzey atom kimyası yolu ile başarılmasıdır. Bu bilimde büyük bir buluştur çünkü ekibin keşfinden önce, moleküler çark ve dişlilerin dönmesi, tipik olarak dönmenin ve yanal kaymanın karışımı ve rasgele idi. IMRE bilim insanları bu bilimsel muammayı çözdüler.
Böylesine bir buluşun yankılarını önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Hazırlayan : Gökhan Atmaca – KuarkMNB
Kaynak : http://www.physorg.com/news164281362.html