ABD’deki Massachusetts Amherst Üniversitesi ve Arizona State Üniversitesi’nden gökbilimciler evrenin yıldızlararası gaz ortamı boyunca geniş açı görüntüsünü alabilecek ToITEC adı verilen çok duyarlı milimetre-dalgaboylu polarimetrik bir kamera geliştirdiler. Bu kamera elektromanyetik spektrumdaki farklı üç band genişliğinde 7000 dedektör kullanacak. Bu kamera tamamlandığında, 50 metre çaplı Büyük Milimetre Teleskobu ile birleştirilecek. Böylece Meksika, Puebla’daki bu teleskop halihazırda dünyanın en büyük tek çanaklı yönetilebilir milimetre-dalgaboyu teleskobudur.
Bu birleşme bir kuyrukluyıldız çekirdeğinde, yıldızlararası toz bulutlarının derinliklerinde yıldız oluşumlarında ve galaksi gelişiminde neler olduğunu anlamamızda daha iyi bir donanıma sahip olmamızı sağlayacak. Atacama Büyük Milimetre/milimetrealtı dizisi gibi günümüz teleskop teknolojisi aynı bölgelerin incelenmesinde daha yüksek çözünürlüğe sahip ama bu teleskoplar gökyüzünün geniş alanlarını bir defada detaylı inceleyemez.
Massachusetts Amherst Üniversitesi’nden bu geliştirilen kamera projesinin başında yer alan Prof. Grant Wilson, geliştirdikleri kamera sayesinde yıldızların oluşturduğu? ipliksi gaz yapılarının veya yıldız patlamalarının oluşturduğu galaktik ortam gibi detaylı astrofiziğin birer konusu olan bu ortamları gökbilimcilerin görebileceğini belirtiyor.
Görünen o ki bu kamera sayesinde, gökyüzü haritalaması Büyük Milimetre Teleskobu’nun tek başına yaptığından 100 kat daha hızlı olacak. Böylece bugün beş yıl süren gözlemlerin süresi yaklaşık bir haftaya inecek. 2018 yılında bu birleştirme tamamlandığında, üç büyük gökyüzü araştırmasını içeren iki yıllık bir program başlayacak. Elde ettikleri fotoğrafları #PrettySpacePics etiketi ile sosyal medyada paylaşacaklar.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Referanslar:
Popular Science
https://sese.asu.edu/about/news/article/2003
Görsel: ESO Astronomy