Uzay çöplüğünden bir parça (uzay çöpü, uzay enkazı ya da atığı) geçtiğimiz gün Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yapılan duyuruya göre ESA’nın Sentinel-1A isimli uydusuna çarptı. Duyuruya göre, 23 Ağustos’ta uydunun güneş paneli üzerine gelen uzay çöpü uydunun gücünde bir miktar kayba ve yörüngesi ile yöneliminde hafif bir değişime neden olmuş.
Sentinel-1A’nın üzerindeki kameralara göz atan mühendisler kabaca 41 cm genişliğinde zarar görmüş bir alanın olduğunu fark ettiler. Oluşturduğu zarardan uzay çöpünün 2 cm’den çok daha küçük olduğunu tahmin ediyorlar ancak boyutunun küçük olmasına rağmen hızı saatte 38.600 km. Yine de henüz bu cismin doğal veya insan aktivitelerinden geriye kalan bir çöp olup olmadığı açık değildir.
Elbette bu tür uzay araçları böyle darbelere karşı üstesinden gelecek şekilde üretiliyorlar. Dünya’nın çevresini izlemek için oluşturulan ESA’nın Copernicus programının bir parçası olan Sentinel-1A uydusu ESA’nın açıklamasına göre normal çalışmasına devam ediyor.
1960’lı yıllardan bu yana 26 binden fazla uydu yörüngeye yerleştirildi ve günümüzde ise bunların 3500’den fazlası aktif olarak çalışıyor. Gelişen teknolojinin beraberinde getirdiği gereksinimlerle artan yapay uyduların sayısı Dünya yörüngesini çöplüğe giderek dönüştürmede. Bu durum yakın zamanımızın en önemli sorunlarından biri olacak.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Referanslar:
ESA