Rusya’daki laboratuvar faresi heykeli DNA araştırmaları için kullanılan tüm laboratuvar farelerini onurlandırmak için Rus bilim insanları tarafından hazırlanmış. Bu heykel aslında bilimsel araştırmalar için kullanılan hayvanlara insanlığın duyduğu minnettarlığın bir sembolü olarak düşünülmüş. Diğer taraftan heykeli, 2015 yılında Rusya’nın Novosibirsk şehrindeki bir proje dolayısıyla çalışma ortaklarımızın laboratuvarlarına yaptığımız ziyaret sırasında görmüştüm. Burada paylaştığım fotoğraflar da o ziyaretten. Yolunuz o taraflara düşerse ve heykeli görmek isterseniz, Novosibirsk’teki Sitoloji ve Genetik Enstitüsü’nde park benzeri bir alanda bulunmaktadır.
Rusya’daki laboratuvar faresi heykeli oldukça anlamlı bir şekilde bir DNA ipliğini ören fare olarak tasvir edilmiş. Sitoloji ve Genetik Enstitüsü diğer laboratuvar hayvanlarını da onurlandırmak için bu heykelin ve olası başka heykellerin daha fazla öne çıkmasını umuyormuş, bu heykel ile ilgili yayınlardan okuduğum kadarıyla.
Bu arada bilim insanları da hayvan testlerinin yerini alacak yeni yollar geliştirmek üzerine çalışıyorlar. İnsan doku ve organlarının benzetildiği bir çip üzerinde organ geliştirmek de bu çabanın arasında sayılabilir. Hatta farklı araştırma alanlarında bu çip üzerindeki organları uygulamaya başladılar bile.
Bu ziyaretimizde karşılaştığımız bu anlamlı heykelin varlığını sizlerle de paylaşmak istedim. Çünkü yeni ilaçların geliştirilmesi kadar hastalıkların genetik, moleküler ve fiziksel mekanizmalarının anlaşılmasında laboratuvarlarda kullanılan hayvanlar büyük bir öneme sahip oldular.
Son olarak çalışma ziyaretimiz doktora öğrencisi olarak üyesi olduğum Gazi Üniversitesi Lisesivdin Araştırma Grubu ve çalışma ortaklarımız Anadolu Üniversitesi Optoelektronik Malzemeler ve Aygıtlar Araştırma Grubu ile Rzhanov Yarıiletken Fiziği Enstitüsü arasında gerçekleşmişti. Ziyaretin gerçekleşmesinde destek olan TÜBİTAK’a da teşekkür ederim.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca