KBT Bilim Sitesi’nde yazar arkadaşımız Tuğba Yaşar ile hazırladığımız Astronomi ve Astrofizik Dersleri’ni takip edenler için bu defa bir önerim var. Bu dersleri hazırlamaya başlayalı oldukça uzun zaman oldu, bittiğinde güzel bir iş olacak ama kendi işlerimizden dolayı bu derslerin hazırlanması gecikmeli oluyor. Bu dersler hazırlanıp tamamlanana kadar okuyucularımız için ilgilerini çekebilecek birkaç ders önerim var. Çeşitli üniversitelerden alanında uzman bilim insanlarının internet üzerinden belirli konularda hazırladıkları dersleri meraklı bir çok insana ulaştırdığı bir web sitesi var: Coursera. Bu siteye ücretsiz üye olarak fizikten mühendisliğe bir çok alandaki çoğu ücretsiz dersi takip edebilirsiniz. Ben de astronomi alanında son zamanlarda aktif olan derslerden bir kaçını sizler için belirledim.
#1 Astronomi: Zaman ve Uzayın Keşfi
Arizona Üniversitesi Astronomi Bölümü’nde öğretim üyesi Dr. Chris Impey tarafından hazırlanan Astronomi: Zaman ve Uzayın Keşfi modern astronomi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen herkese açık. Derste son zamanlardaki astronomi keşifleri hakkında bilgi verilirken astronomi hakkında temel bilgilerin ders katılımcılarına aktarılması hedefleniyor.
11 haftalık ders planında her hafta bir ana başlık altında ortalama 10 dakikalık videolar halinde alt başlıklar irdeleniyor. İlk haftalarda Bilim ve Tarih hakkında bilgi edinirken ilerleyen haftalarda Güneş Sistemi, Ötegezegenler, Galaksiler gibi ana başlıklardaki dersleri takip edebilirsiniz.
Coursera’da bu ders ücretsiz, ancak Türkçe altyazı yok. İngilizce altyazı veya transkript ile ders takibi yapabilirsiniz.
Adres: https://www.coursera.org/learn/astro
#2 Güneş Sistemi’nin Bilimi
Güneş Sistemi hakkında 10 haftalık bir ders. Bilim insanları Güneş Sistemi hakkındaki en büyük soruların cevabını nasıl aradıklarını bu derste bulabilirsiniz. Caltech’den Dr. Mike Brown’un hazırladığı bu dersi lisans düzeyinde matematik ve fizik bilgisine sahip olanlar için ideal gibi görünüyor. İlk üç hafta Mars’ta Su konusu ele alınırken sonraki hafta dev gezegenleri iç yapısı ile devam ediyor.
Bu dersi de ücretsiz alabilirsiniz.
Adres: https://www.coursera.org/learn/solar-system/home/welcome
#3 Büyük Patlama’dan Karanlık Enerjiye
Tokyo Üniversitesi’nden Dr. Hitoshi Murayama’nın hazırladığı Büyük Patlama’dan Karanlık Enerjiye dersi henüz başlamadı, 19 Eylül’de açılması bekleniyor. Ancak, şimdiden kaydınızı yapabilirsiniz. Bu derste evrendeki maddenin %80’inden fazlasını oluşturan gizemli karanlık madde hakkında son gelişmeler ele alınacak.
Ücretsiz olan bu ders için temel fizik ve temel matematik bilgisi gerekiyor.
Adres: https://www.coursera.org/learn/big-bang
#4 Diğer Dünyaları Hayal Etmek
24 haftalık uzun bir ders. Ancak oldukça ilgi çekici. Dünyamız dışında yaşam barındıran başka gezegenler olabilir mi? Varsa, nasıl buluruz? Evrenin hangi noktalarında olabilirler? Princeton Üniversitesi’nden Dr. David Spergel bu sorulara ilişkin bilim insanlarının cevap arayışlarına ilişkin bir ders hazırlamış.
Adres: https://www.coursera.org/learn/life-on-other-planets/home/welcome
#5 Modern Astronomi’nin Öne Çıkanları
Rochester Üniversitesi’nden Dr. Adam Frank bu derse ilk hafta “Evrende biz yalnız mıyız?” sorusunu sorarak başlıyor. Modern astronominin en önemli sorularını tanıtan ve bu konu hakkında bilgi veren bu derse haftada 3-4 saatinizi ayırarak katılabilirsiniz.
Adres: https://www.coursera.org/learn/astronomy
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca