Daha önce Şubat ayında Laser Girişimölçer Kütleçekim-Dalga Gözlemevi (İng. LIGO) ile araştırmacılar kütleçekimsel dalgalarını tespit etmişlerdi. Sadece birkaç ay sonra bugün araştırmacılar uzaydaki yeni nesil kütleçekim dalga gözlemevlerinin inşasında önemli bir adım atıldığını duyurdular.
Physical Review Letters dergisinde 7 Haziran 2016’da yayınlanan bir makalede araştırmacılar LISA Pathfinder uzayaracı üzerindeki serbest düşüş deneyinin başarılı olduğunu duyurdular.
Pathfinder misyonu aralarındaki uzaklığın tam olarak 38 cm olduğu altın-platinyum alaşımından yapılma iki küçük test kütlesini taşıyan bir uzay aracıdır. Son zamanlarda yapılan bir deney uzay aracı içinde bu iki test kütlesi için de serbest düşüşün sabit ivmeyle oluşunun mümkün olduğunu gösterdi. Avrupa Uzay Ajansı tarafından 2015 yılının Aralık ayında uzaya gönderilen bu uzay aracı günümüzde Dünya’dan 2.4 milyon kilometre uzaktadır ve Mart ayından beri çalışmaktadır. Bu bir test göreviydi daha büyük bir proje için aslında hazırlıktı. Bu testin başarılı olmasıyla Laser Girişimölçer Uzay Anteni (İng. LISA) projesinin de çalışmasının mümkün olduğu gösterildi.
LISA Teknoloji Paketi baş araştırmacısı Stefano Vitale, sadece test kütlelerini neredeyse hareketsiz olduklarını görmediklerini aynı zamanda benzersiz bir hassaslıkla onları etkileyen ufak kuvvetlerin çoğunu da tanımlayabildiklerini belirtti.
LISA Pathfinder’ın ulaştığı bu hassaslıkla uzayda kurulan tam ölçekli bir kütleçekim dalga gözlemevi evrende her yere dağılmış galaksilerdeki süperkütleli karadeliklerin birleşmelerinden doğan dalgalanmaları algılayabilecek.
Dolayısıyla yakın dönemde, bilim dünyası karadelikler ve uzak galaksilerden gelen kütleçekim dalgalarını tespit edebilecek LISA Pathfinder’dan gelecek güzel haberleri bekliyor olacak.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Referanslar:
Popular Science
Gizmag