Eğer gece gökyüzüne bakıyor ve oranın sessiz olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Uzay tam anlamıyla sessiz değildir ama gürültü yaptığında ise biraz ürkütücü olabilir.
Birmingham Üniversitesi’nden astrofizikçiler Kepler Teleskobu ile akustik salınımlar kullanarak 13 milyar yıl kadar yaşlı yıldızların içinde guruldamaya benzer sesleri yeniden oluşturdular. Bu çalışma sekiz kırmızı dev yıldız üzerinde odaklanırken, bunların en küçüğü bizim yıldızımız olan Güneş’in kütlesinden çok daha kütleli ve neredeyse üç kat daha yaşlı.
Bu kırmızı dev yıldızlar Akrep takımyıldızından 7200 ışık yılı uzaklıkta yer alan M5 küresel kümesinde yer alıyor ve M5’in 13 milyar yıl yaşında olduğu düşünülüyor. Dolayısıyla Samanyolu Galaksisi’ndeki en antik yıldız kümelerinden biri.
Bu yeniden oluşturulan sesler tam olarak gerçek değildir ya da yıldızların etrafındaki olası medeniyetlerden de kaynaklanmıyor yahut çarpışmalardan gelen yankılamalar da değildir. Zaten uzayda ses de yayılmaz. Ancak bu duyduklarımız daha az karmaşık olan uğultulu gürültülerdir. Bu sesleri elektronik dans müziğine ya da korku filmlerindeki sahnelerde kullanılan seslere benzetebilirsiniz. Bu sesler yıldızın kendi iç yapısı ile etkileşirken içerde ses olarak tuzaklanan yıldızlarda görülen parlaklıktaki kısa atımlardır. Bilim insanları da bu atımların neden olduğu rezonans salınımlarını gözleyerek bu sesleri oluşturdu.
Aşağıda verdiğim listede dinleyeceğiniz bu sesleri anlamsız bulsanız da bilim insanları yıldızların yaşları ve kütleleri hakkında bilgiler saklayan bu sesleri formüller oluşturarak incelemelerini sürdürüyorlar. Bu sırada siz sadece dinleyip keyfini çıkarabilirsiniz, bir gelişme olduğunda biz haber vereceğiz.
Space sounds (Milky Way) by Ria M.
Bu çalışma ile ilgili bir makale Monthly Notices of the Astrophysical Journal dergisinde yayınlandı.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Referanslar:
Popular Science
Gizmag