11 Mart 2011 tarihinde Japonya’nın Tohoku bölgesindeki 9.0 şiddetindeki depremin ardından gerçekleşen tsunami felaketi sonrasında Fukuşima Nükleer Santrali’nde gerçekleşen kaza atmosfere radyoaktif madde salınmasıyla sonuçlanmıştır. Radyoaktif sızıntı sonucu 20 km çapında bulunan alanda 170-200 bin kişi tahliye edilmiştir. Çernobil’den sonra gerçekleşen en büyük nükleer kaza olarak gösterilen olayın üzerinden 5 yıl geçmiş olmasına rağmen bölge halen temizlenebilmiş değil.
Bölgedeki radyoaktif atıkları uzaklaştırılmak amaçlı çeşitli projeler üzerinde çalışılsa da istenilen sonuca halen ulaşılamadı. TEPCO’nun (Tokyo Elektrik Güç Şirketi) atıkları bölgeden uzaklaştırmak amacıyla uzun süredir üzerinde çalıştığı robotlar, bölgedeki radyoaktif sızıntı nedeniyle çalışamaz hale geldi. Yüksek radyasyon nedeniyle artan sıcaklık robotlarda kablo sisteminin erimesine yol açtı. Atık uzaklaştırmadaki en büyük umut olan robotların başarısız olması, bu alandaki çalışmaların yavaşlamasına neden oldu.

Fukuşima santrali için yapılan buz duvarının modeli.
Santraldeki radyoaktif maddelerle yayılmaya devam eden yüksek miktardaki radyasyonun, yeraltı suları ile birlikte Pasifik Okyanus’a dağıldığı tespit edilmişti. Hatta okyanus üzerinden Amerika kıtasına dahi ulaşmış olması bu krize yeni bir önlem alınmasını zorunlu hale getirdi.
TEPCO, santraldeki atıkları uzaklaştırmaktan vazgeçerek ilk olarak Pasifik Okyanusu’na uzanan sızıntı yolunu kapatmayı planladı. Şubat ayında hayata geçirilen projede santralin etrafına ‘buz duvarı’ örüldü. Önümüzdeki günlerde buz duvarının içine suyun pompalanması hedefleniyor.
Bu buz duvarının yapılması 2013 yılında duyurulan bir plandı. Bu planda, nükleer enerji santrali etrafındaki yerin 1.5 metre altına yerleştirilen borular duvara pompalanan radyoaktif suyun dondurulması hedefleniyor.
Santralin içinin ulaşılamıyor durumda olması, araştırmacıları geçici bir yol olarak buz duvarı yapmaya sürüklemiş. Bölgedeki radyoaktif maddeler uzaklaştırılmadığı sürece nükleer felaketin etkileri şiddetli şekilde devam edecek gibi gözüküyor.
Burak Kesayak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Kuark Bilim Topluluğu Popüler Bilim Yayın Grubu
Referanslar:
europe.newsweek.com
tr.wikipedia.org
http://www.kuark.org/2013/12/nukleer-sizintiya-karsi-bir-buz-duvari-nasil-insa-edilir/