Amerika Kimya Derneği’nin (American Chemical Society) yıllık olarak gerçekleştirilen toplantısında geçen hafta sunulan bir araştırmayla domates atıklarından elektrik üretilebileceği ve bu elektriğin binalar/yapılarda kullanılabileceği öne sürüldü. Çevreci bir yaklaşımla atıkların geri kazanımını sağlayabilecek bu araştırmanın sonuçları ekolojik açıdan umut vaat ediyor.
Tüm dünyada hasattan arda kalan ve çöpe atılan domatesler atık sorununa neden oluyor. ABD’li araştırma grubu hem bu atık sorununa çözüm bulabilmek hem de enerji üretimini sağlayabilmek amacıyla domateslerden elektrik üretimi çalışmalarında bulundu. Geliştirilen mikrobiyal elektrokimyasal hücre ile domateslerden elektrik üretilebildi.
Domatesin yapısında bulunan likopen pigmenti, katalizör görevi görerek kimyasal tepkimede görev alıyor. Araştırmada kuru domatesler özel bakterilerle okside edilmiş ve tepkimelerle elektrik üretimi gerçekleştirilebilmiş durumda. Elde edilen verilere göre 10 mg’lık domates atığından 0.3 Watt güç üretilebiliyor. Değerler her ne kadar az gibi gözükse de atık miktarının fazlalığı dikkate alındığında bu araştırmayla oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilir. Sadece ABD’nin Florida eyaletinde her yıl 396.000 ton domates atığı ortaya çıkıyor. Yani her yıl bu atık elektriğe dönüştürüldüğünde Disney World gibi çok büyük bir yapının yaklaşık 3 aylık elektrik ihtiyacı karşılanabilir. Domatesten elektrik üretiminin hangi boyutlara geleceğini ve diğer meyve, sebzelere de sıçrayıp sıçramayacağını hep birlikte göreceğiz.
Burak Kesayak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Kuark Bilim Topluluğu Popüler Bilim Yayın Grubu
Kaynak:
Popular Science