Doğada mevcut renk değiştiren hayvanları taklit edebilen robotların geliştirilmesi gün geçtikçe hızlanan bir hâl alıyor. Kalamar, ahtapot, mürekkepbalığı gibi hayvanları baz alarak daha önce yapılan araştırmalarda lastiğe benzeyen derilerdeki hareketli renkli mürekkeplerin benzetilmesi hedefleniyordu. Ancak yeni bir araştırma bu renk değiştirme işini daha hızlı ve daha fazla renk üreterek gerçekleştirebilmenin yolunu açıyor.
Bukalemunlar doğada kendilerini kamuflaj etmek için derilerinin renklerini hızlıca değiştirmede usta olan bir türdür. Bu özellikleri elbette ki doğayı taklit etmede uğraş veren bilim insanlarının dikkatini çekecek bir çekicilikte. Son olarak, Çin’de geliştirilen yeni bir mekanik bukalemun robotu derisi üzerindeki altın ve gümüşten yapılma kabartmaların yardımıyla görünür spektrumda her renkte renk değiştirebiliyor. Aslında bu teorik olarak böyle, mevcut üretilen robotun renk değiştirme kabiliyeti turuncu, mavi ve yeşil ana renkleriyle sınırlıdır. Bilim insanlarının ilgili bu çalışmaları geçtiğimiz ay ACS Nano dergisinde yayınlandı.
Çin’deki Wuhan Üniversitesi’nden araştırmacılar geliştirdikleri bukalemun robotu 3 boyutlu yazıcı ile plastik olarak ürettiler ve üzerini de elektronik malzemelerle kapladılar. Bu işlemde dokunmatik ekranlarda, güneş hücrelerinde sıklıkla şeffaf iletken olarak kullanılan indiyum tin oksit olarak bilinen bir malzemenin üzerine camdan ince bir film koyuldu. Bu ince filmde mikroskopik delikler açıldı. Bu deliklerin içerisine ise önce altın kabartmalar dolduruldu sonra bu kabartmaların üzerine gümüş içeren bir jel katmanı eklendi. Bir elektrik alanı altında, elektriğin polaritesine bağlı olarak elektrik altın kabartmalardan gümüşü ya çöktürecek ya da kaldıracaktır. Sonra, doldurulan altın ve gümüş kabartmaların biçimi ve boyutu değiştirilerek araştırmacılar görünür spektrumdaki herhangi bir şeye göre renk değişimini kolaylıkla yapabildiler. Sonuç olarak, geliştirilen bukalemun robotun ortama göre renk değiştirme olayı bu altın ve gümüş parçacıklarına bağlı.
Bu bukalemun robotun gözlerine yerleştirilen renk sensörleri ile ortamın rengi algılanarak robot otomatik bir şekilde etrafındaki renge uyum sağlayabiliyor.
İşte videosu:
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Referanslar:
Popular Science
New Scientist