Popular Science’da ilginç bir haber görmüştüm. Sizlerle de paylaşmak istedim. Bugünlerde Dünya’ya dönmeye hazırlanan astronot Scott Kelly neredeyse bir yıldır uzayda Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev alıyor. İki hafta önce kadar da kendi Tumblr sayfası üzerinde de takipçilerin bazı sorularını cevaplamış. Bu sorular arasında sanırım uzayda gördüğünüz rüyalar nasıl diye bir soru da var. Bunun üzerine, Scott Kelly şu yanıtı vermiş,
“Başlangıçta, rüyalarımın çoğu Dünya temelliydi. Sonra bu rüyalar uzay temelli olmaya başladı. Şimdi ise evime, Dünya’ya geri dönmeye hazırlandığım için tekrar Dünya ile ilgili şeyleri rüyalarımda görüyorum.”
Rüyaların gördüklerimizle, görmek istediklerimizle, hayallerimiz ve hissettiklerimizle ilgili olduğunu düşününce her anı uzayda Dünya’ya bakarak geçen bir insanın düşünce dünyasının biraz karmaşık olmasını bekleriz de zaten [2].
Diğer taraftan birkaç ilginç soru daha gelmiş ve bunları yanıtlamış. Mesela uzayda uyku düzeninin değişip değişmediği sorulmuş. Kelly de “Ben muhtemelen uzayda daha az uyuyorum. Genelde iyi bir uyku düzenine sahip değilim ama burada kesinlikle bir yatakta uyumayı özledim.” diyor.
Uzayda geğirmek farklı mı değil mi diye soran bir kişi için ise Kelly, uzayda geğirmeyi hiç düşünmediğini söylüyor. Dolayısıyla bu deneyimi merak edenler bir süre daha bekleyecek gibi.
Başka ilgi çekici sorular da gelmiş,
Uzaydan Dünya’nın görünümünü en iyi nasıl tanımlardınız?
Dünya inanılmaz güzel ve aynı zamanda çok hassas özellikle atmosferimiz.
Uzaydaki ilk deneyiminizden beri Dünya ve insanlık hakkındaki görüşlerinizin nasıl değiştiğini merak ediyorum?
Benim ilk uçuşum yedi gün kadardı. Şimdi toplamda 500 günden fazla uzaydayım, yani Dünya’dan uzakta çok fazla vakit geçirdim. Böylece ben gezegenin hali ve insanlığın hali hakkında daha empatik bir görüşe sahip oldum.
Daha önce ziyaret etmeyi asla düşünmediğiniz ama uzay istasyonuna geldikten sonra görüp de ziyaret etmek istediğiniz yerler var mı?
Çok sayıda var. Ancak buraya geldiğimde ilk aklıma gelen Namib Kum Denizi (Namib Çölü) olmuştu.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Referanslar:
[1] Popular Science
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Dream