Dünya’dan yaklaşık 104 ışık yılı uzakta daha önce keşfedilen bir gezegen sayesinde bilim insanları, yeni yaptıkları araştırma ile şimdiye kadar bilinen en geniş gezegen sistemini tanımladıklarını düşünüyorlar. Bu keşfedilen gezegen Jüpiter’den tam 15 kat daha büyük ve kendi yıldızından olan 1 trilyon kilometrelik uzaklığıyla yörüngesi 900 bin Dünya yılını buluyor. 1 trilyon kilometreyi şöyle düşünebiliriz: Dünya’nın kendi yıldızı olan Güneş ile arasındaki uzaklığın 7000 katı.
İngiliz, Amerikan ve Avustralyalı bilim insanları tarafından yapılan araştırmada üzerinde çalışılan bu gezegene 2MASS J2126 adı verilmişti. İlk bulgulara göre, kütlesi bir yıldız olmak için oldukça düşüktü. İlk keşfedildiğinde ise bu gezegenin serbest gezen bir gezegen olduğu düşünülüyordu. Bu nedenle bir gezegen sisteminin bir parçası değil gibiydi. Ancak civarda TYC 9486-927-1 adı verilen genç bir yıldızın varlığı işleri değiştiriyordu. Hertfordshire Üniversitesi’nden araştırmacılar bu ikisinin aynı yönde hareket ettiklerinin farkına vardılar. Bu demekti ki, iki cisim de birbiriyle ilişkili. Başka bir deyişle, bizim “öksüz” durumdaki 2MASS J2126 gezegeni TYC 9486-927-1 adlı yıldızın etrafında bir yörüngeye sahip. Bu fikir ise bizi şimdiye kadar ki bulunan en geniş gezegen sistemine götürüyor. 8 yıl önce keşfedilen bu gezegen, ilk bulunduğunda o kadar yalnız görünüyordu ki bilim insanları “başı boş” sanmışlar, yani o derece kendi yıldızından uzaktaymış. Üstelik o kadar uzak ki, TYC 9486-927-1 adlı yıldızdan çıkan ışık kendi sisteminde yer alan bu 2MASS J2126 gezegenine yaklaşık bir ayda ulaşıyor. Güneş’ten gelen ışığın bize 8 dakikada ulaştığı düşünülürse bizim için oldukça farklı bir durum olurdu.
Bu şaşırtıcı keşif bilim insanları için önemli bir soruyu da açığa çıkarıyor. Böylesine geniş gezegen sistemleri nasıl oluşuyor? Ve aslında nasıl hayatta kalmaya devam edebiliyor? Bu sorular hem günümüz hem de geleceğin bilim insanları için üzerinde çalışmaların olacağı konular olacak gibi görünüyor. Bu çalışmalar devam ettikçe, bizler de evrenin şaşırtıcı yönlerini keşfetmeye ve öğrenmeye devam edeceğiz. Aslında bu en keyifli olan kısmı.
Bilim insanlarının yaptığı bu araştırmayı detaylı olarak incelemek isterseniz Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayınlanan makaleyi inceleyebilirsiniz.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Referanslar:
Gizmag
http://earthsky.org/space/loneliest-known-exoplanet-2mass-j2126