Ötegezegenler, Güneş Sistemi dışında bulunan ve başka bir yıldızın etrafında yörüngesini tamamlayan yıldızlara verilen addır. Bu gezegenlerin keşfi için Kepler Uzay Teleskobu kullanılmaktadır. Amaç ise Dünya’nın bir ikizini bulmaktır.
2009 ve 2013 yılları arasında, Kepler Uzay Teleskobu bazı uzak takımyıldızlarındaki yıldızları ve sistemlerini izlemeye koyuldu. Her bir yıldızın önünden geçecek ötegezegen ya da ötegezegenlerin geçişini ise sabırla bekledi. Çünkü Kepler Uzay Teleskobu uzak yıldızlardaki sistemlerde bu yıldızların etrafında yörüngesini tamamlayan gezegenleri ancak yıldızının önündeki geçişi sırasında görebiliyor. Bir ötegezegen yıldızının önünden geçtiği sırada yıldızın ışığında bir gölgelenme oluşuyor ve bu da bir gezegenin varlığının tespit edildiğine dair delildir.
2013 yılına kadar bu teleskop 1030 gezegenin varlığını doğruladı ve diğer taraftan da 2470 tane onaylanmamış olası ötegezegen adayı var.
Bu çok sayıda ötegezegeni ve yıldızını içeren yukarıdaki videoda olduğu gibi bir animasyon astronomide doktora yapan Ethan Kruse tarafından yapıldı. Ayrıca Güneş Sistemimizi de bu animasyonun sağ tarafında görebilirsiniz.
Bu animasyonda gezegenler yıldızlarına ve yörüngelerine göre aynı ölçekte çizilmemiştir ve aynı zamanda yıldızların konumu da gerçeğine uygun bir şekilde yerleştirilmemiştir. Animasyon içerisinde 1705 ötegezegeni temsil eden 685 çoklugezegen sisteminin yer aldığı belirtiliyor. Ayrıca Kruse gerçek gezegenler arasında olabilecek bazı onaylanmamış gezegenlerin de animasyonda yer verdiğini söylüyor. Çünkü genellikle adaylardan yüzde 90’ı gerçek gezegenler arasına katılıyor.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
Popular Science