Hollanda’daki Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar radyo dalgaları ile çalışabilen çok küçük bir kablosuz sıcaklık sensörü geliştirdiler. Bu sıcaklık sensörünün radyo dalgaları ile çalışıyor olması sensörü bir kablosuz ağın parçası olmasını sağlamaktadır. Bu da sensörün ne bir kabloya ne de bir pile ihtiyaç duymadan çalışabileceği anlamına gelir. Bu tür sensörlerin ortaya çıkması ise akıllı binalar için örneğin önemli bir ilerlemedir. Akıllı evlerde sıcaklığın sensörler sayesinde belirlenmesi ve akıllı ev uygulamalarının buna göre çalıştırılması veya çalıştırılmaması sağlanabilir. Dolayısıyla kablosuz bir sensörün çok sayıda ve oldukça çeşitlilikte uygulama alanları olabilir. Birkaç örnek daha eklemek gerekirse, geleceğin akıllı evlerinde ısınma ve aydınlatma gibi uygulamalar kablosuz sıcaklık sensörleri sayesinde sadece birisi bir odaya girdiğinde çalışacak şekilde ayarlanabilir. Çünkü vücudumuz ısı yayıyor. Bu kablosuz ve pile ihtiyaç duymayan sensörlerin olası kullanım alanlarından sadece biri.
Araştırmacılar sadece 2 milimetrekare büyüklüğünde ve 1,6 miligram ağırlığında tam da bir kum tanesine eşdeğer dünyanın en ufak sıcaklık sensörünü geliştirdiler. Ancak bu kadar ufak olan sensörün menzili 2,5 santimetredir. Araştırmacılar bu menzilin bir yıl içinde bir metreye, daha sonrasında ise 5 metreye kadar genişletileceğini düşünüyorlar. Sensör özel olarak geliştirilmiş bir yönlendiriciye (İng. router) sahiptir. Bu yönlendirici ile birlikte sensörlere enerjisini sağlayan radyo dalgaları gönderen bir de anten vardır. Bu enerji aktarımı sensör hedefli olduğundan, yönlendirici çok az elektrik tüketir. Aynı zamanda, sensörlerin kendisi de oldukça az enerji tüketimine sahiptir. Sensörün bir başka özelliği de boya, sıva ya da beton tabakası altında bile çalışabiliyor olmasıdır. Dolayısıyla bu özelliği sayesinde binalar içinde bu sensör kolaylıkla montaj edilebilir. Bu ufak oluşuyla duvar üzerindeki boya arasına bile karıştırılabilir.
Sensör içinde yönlendiriciden enerji yakalayan bir anten içermekte ve sensörün enerjiyi bir kere depolaması yeterlidir, bu enerjiyle sensör kendini açar sıcaklığı ölçer ve yönlendiriciye de bir sinyal gönderir. Bu sinyal ölçülen sıcaklığa bağlı olarak biraz daha farklı bir frekansa sahiptir. Yönlendirici de bu farklı frekanstan sıcaklık hakkında sonuç çıkarabilir.
Aynı teknolojinin diğer kablosuz sensörlere de uygulanması mümkündür. Örneğin hareketin, ışığın ya da nemin ölçülmesi gibi. 65-nm CMOS teknolojisine dayanan bu sensörlerin seri süretimindeki maliyetinin 60 kuruşa indirilmesi planlanıyor.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Görsel: Bart van Overbeeke