Bir NASA astronotu olmak için hangi gereklilikleri yerine getirmeniz gerekir?
NASA’da astrofizikçi olarak çalışan Umut hocamızın twitter üzerinde başlattığı “HayallerinizinMektubu” etkinliği sayesinde aslında bir şey açığa çıkmıştı, yüzlerce genç astronot olmak istiyor ya da en azından bunun hayalini kuruyor. Belki de geleceğin astronotları arasında bu mektuplarını paylaşan genç arkadaşlarımızdan biri yer alacak. Neden olmasın? Peki, bunun yolu nasıl olabilir? NASA hangi şartlara sahip insanları astronot olarak seçiyor. Bir astronot olmak için pilot olmak gerekiyor mu? Hangi özelliklere sahip olunursa NASA’da astronot olmak için kendimizi avantajlı görebiliriz?
Bu soruların cevaplarını içeren bir yazı hazırladık. Bugünlerde NASA kendisine yeni astronotlar arıyor ve bununla ilgili bir ilan da yayınladılar. Aslında görünen o ki, NASA’nın sandığımızdan daha fazla astronot adayına ihtiyacı var.
Öncelikle astronotlar hakkında insanların doğru bildiği bazı yanlışlar var ve bunları düzeltmek gerekiyor. İlk yanlış, tüm astronotlar pilotluk deneyimine sahip olduğu düşüncesi. Ancak bu doğru değil, bir astronot olmak için bir pilot olmak gerekmez. Uçuş deneyimi bir gereklilik olmasa da astronot olmak için yararlı bir özellik olarak düşünebilirsiniz. Uçuş deneyimi olan olmayandan bir adım önde olabilir, bir başvuru sırasında.
Diğer yanlış ise bütün astronotların mükemmel bir görüşe sahip olması. 2007 yılından bu yana NASA gözde düzeltici cerrahi işlemlere izin veriyor, eğer bu işlem sonrasından en az bir yıl sonra hiçbir olumsuz kalıcı etki kalmıyorsa.
Astronotların doktora, yüksek lisans gibi ileri eğitim derecelerine sahip olması da zorunlu değil. Ancak elbette ki akreditesi olan bir üniversiteden lisans derecesi almak gerekli. Diğer taraftan, bir astronot olmak için doktora yapmanıza gerek yok.
Astronotlar seçilirken askeri deneyime sahip olup olmadığı da aslında önemli değil. Evet uzay istasyonuna giden birçok astronot askeri kökenli olabilir ama aralarında çok sayıda bilim insanı var ve orada bilimsel deneyler gerçekleştirmektedir.
Son olarak astronotların belirli bir yaşta olmak zorunda oldukları da düşünülebilir. NASA’ya göre böyle bir yaş sınırlaması bulunmuyor. Geçmişte seçilen adaylar 26 ve 46 yaşları arasında olduğu söyleniyor. Ortalama yaş ise 34.
NASA’nın ilanlarında astronot alımı için iki tür seçenek var. Bunlardan ilki komutan ve pilot astronot olmak. Pilot astronotlar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda komutan ve pilot olarak görev alırlar. Uçuş sırasında, komutan araçtan ve mürettebattan sorumludur. Ayrıca görevin başarısı ile uçuş güvenliği de yine ondan sorulur. Pilot ise uçuş aracının kontrol edilmesinde komutana yardımcılık eder.
Bir astronot pilot olmak için temel gereklilikler ise şöyledir:
- Mühendislik, biyoloji, fizik veya matematik alanında akrediteli bir üniversiteden lisans derecesi almak. Lisansüstü eğitim almak tercih edilebilir. Akademik hazırlık kalitesi de önemlidir.
- Bir jet uçağında en azından 1000 saat uçuş. Uçuş test deneyimi olması yüksek derecede tercih sebebi.
- Bazı fiziksel şartları da sağlamak gerekiyor: Uzağı görme keskinliği 20/00 veya daha iyi olmalı, her bir göz için kan basıncı oturma pozisyonunda 140/90 olmalı ve boy 1,60 ile 1,90 metre arasında olmalı.
Diğer astronot alımı özel görev astronotları olarak yapılıyor. Bu özel görev astronotları bir komutan ve pilot ile beraber çalışırlar. Sistemlerde, mürettebat aktivite planlamada, sarfiyat kullanımı ve deney işlemlerinde genel sorumluluklara sahiptirler. Bu astronot görevi için temel gereklilikler şöyledir,
- Mühendislik, biyoloji, fizik veya matematik alanında akrediteli bir üniversiteden lisans derecesi almak. Ancak bu alan en az üç yıl deneyimli olmalı. Lisansüstü eğitim tercih sebebi olurken bu lisansüstü eğitim gerekli deneyimin tümünü veya bir kısmının yerine geçmelidir. Akademik hazırlığın kalitesi de önemli.
- Yine bazı fiziksel şartları sağlamak gerekiyor: Uzağı görme keskinliği 20/00 veya daha iyi olmalı her bir göz için kan basıncı oturma pozisyonunda 140/90 olmalı ve boy 1,50 ile 1,93 metre arasında olmalı.
Astronot alımları sadece ABD vatandaşları arasından yapılsa da NASA kendi uzay ajansına sahip ülkelerin astronotları ile işbirliği içinde. Dolayısıyla, astronot olma hayalleri kuran arkadaşlarım için önümüzdeki öncelikli şartın ülkemizin gerçek bir uzay ajansına ve bir uzay programına sahip olmasıdır. Bu şartı yerine getirecek olanlar da yine bizleriz diye düşünüyorum.
Başvuru sayfasını incelemek isterseniz: http://www.nasa.gov/astronauts/
Bu yazı NASA’nın ilgili web sayfası göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca