10 Ekim’e kadar var olduğu dahi bilinmeyen 2015 TB145 asteroidi az önce (evet yazıyı yazmaya başlarken) Dünya’dan 1.3 Ay mesafesi kadar uzaktan geçip gitti. 390 metre büyüklüğündeki bu asteroid ile sonraki en yakın karşılaşmamız 2027 yılında gerçekleşecek.
NASA’nın Yakın Dünya Cisim programı yöneticisi Paul Chodas bu asteroidin Dünya’nın yakınından geçmesi ile ilgili şunları söyledi, “Eğer doğrudan Dünya’ya yönelseydi, bunun hakkında herhangi bir şey yapmak için oldukça geç olmuş olurdu. Bu boyutta bir asteroidi geçişinden sadece 20 gün öncesinden tespit edebilmişken onu yolundan saptırmak gerçekten zor olur.”
Bizim teleskoplarımız bir kilometre büyüklüğündeki asteroidlerin yüzde 90’ını fark edebilir durumunda olmasına rağmen, bu az önce geçişini yapan 2015 TB145 gibi orta boylu asteroidleri tespit edebilmeleri zor. Chodas’a göre bu büyüklükteki asteroidlerin sadece yüzde 40’ının varlığını bilim insanları tahmin edebiliyor. Bu iyi değil elbette ki, 390 metre büyüklüğündeki bir asteroid 2800 tonluk bir dinamit etkisiyle çarpmış olacaktı ki bu ardında 6 kilometrelik bir krater bırakırdı. Böylesine bir asteroidin Dünya’yı vurması kıtasal ölçekte tahribata neden olurdu.
2015 TB145 asteroidinin Dünya’ya olan bu yakın geçişi “başıboş bir asteroid” tehlikesinin aslında var olmaya devam ettiğini hatırlatmış oldu. Birçok bilim insanı, asteroidleri daha iyi imkanlarla izlemek ve tespit edebilmek istiyor. Dolayısıyla buna benzer “habersiz” her geçiş, onların sesinin daha güçlü çıkmasına sebep oluyor.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
http://www.popsci.com/how-did-halloween-asteroid-sneak-up-on-us?src=SOC&dom=tw
Görsel, Lucas/Flickr CC By 2.0