Artık ülkemiz üniversitelerinde önemli işler başaran öğrenci kulüpleri var. Bu kulüpler arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Teknolojileri Kulübü (YTÜMAKTEK) devamlılığını sağlayabilen ender kulüplerden biri ve üstelik yalnızca bir alanda varlıklarını sürdürmüyorlar. Bu yayınımızın geri kalan kısmında YTÜMAKTEK tarafından hazırlanan bir tanıtım dosyasına yer vereceğiz.
Üniversite yıllarımızı gerek sosyalleşmek gerekse mesleki anlamda donanımlı bireyler olmak adına verimli geçirmek için hepimiz çaba sarf ederiz.Bilim,tarih gibi dergileri takip eder,kütüphaneye gidip araştırmalar yapar,arkadaşlarla kurulan ortamlarda fikir paylaşımlarında bulunur ve en çok tercih edilen yol olan üniversitelerimizdeki kulüp faaliyetlerini takip ederiz.Her isteğimize, ihtiyacımıza ya da yeteneğimize uygun kulübü üniversitemiz çatısı altında bulabiliriz.
Kendimizi tanımak, ifade etmek ve yeteneklerimizi geliştirip,üniversite sonunda hedeflediğimiz profile kavuşmak ve daha üniversite yıllarındayken iş dünyasıyla iletişim kurmak adına üniversite kulüpleri bizleri değiştirme, yenileme ve öğretme sürecinde inkar edilemeyecek katkılar sağlar.Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulan en köklü ve aktif kulüplerden biri olan Makine Teknolojileri Kulübü(Maktek) de tam olarak yukarıda bahsettiğimiz özellikleri kapsayan öğrenci yetiştirilmesine katkı sağlamak amaçlı kurulmuş bir kulüptür.Tek bir bölüme odaklanmayıp, günümüz koşullarına uygun multidisipliner öğrenciler yetiştirmek adına farklı disiplinlere hitap eden etkinlik yelpazesiyle,öğrencilerde bulunan eksikliklere uygun,konusunda uzman kişiler tarafından verilen eğitim imkanlarıyla, Ar-Ge merkezlerine ya da fabrikalara yaptığı teknik gezilerle teknolojinin yaratıldığı ve uygulandığı ortamları izleme fırsatı sunmasıyla ve en önemli hizmetlerinden biri olan,üniversite sıralarında aldığımız teoride kalmış bilgileri uygulamaya dökme imkanı veren uluslararası projeleriyle,biz öğrencilerin aradığı her şeyi bir araya getiren bir oluşumdur.Şu zamana kadar yaptığı işler ve kalitesi, sizlerin de bir ‘tık’ ile ulaşabileceği şekilde haberlerdeki ve hayatlarımızdaki yerini almıştır.Bununla birlikte Maktek ,sadece Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri odaklı olmayıp İstanbul içi veya dışı farklı üniversitelerden gelen tüm arkadaşlarımıza kapısı açık olan bir kulüptür.Eğer siz de iyi bir mühendis olmanın hayalini kuruyor ve ülkemizin bilim ve sanayi alanında ‘aranan isim’ konumuna gelmesini istiyor iseniz, yenilikçi, girişimci, çağın sosyal ve teknolojik tüm gelişmelerini takip eden öğrenciler yetiştirilmesi amacıyla kurulmuş olan Makine Teknolojileri Kulübü’ne bekleriz.
Kulübümüz iletişim adresleri :
İnternet sitemiz : http://www.ytumaktek.org/
Facebook sayfamız : https://www.facebook.com/MAKTEK
Twitter sayfamız : https://twitter.com/YtuMakTek
2014-2015 Dönemi Makine Teknolojileri Kulübü’nün yaptığı işlere bazı örnekler:
Enerji Verimliliği Paneli (EVP‟15)
Günümüzde yeraltı kaynaklarının hızlı bir şekilde tükenmesi ve rezervlerin azalmasından dolayı “enerji‟‟ ve “enerji verimliliği‟‟ konularının önemi artmıştır. Üniversitemiz öğrencileri, öğretim görevlileri ve değerli katılımcılarımız ile birlikte düzenli olarak her yıl gerçekleştirdiğimiz panelimizde, enerji ve iklimlendirme sektöründeki yapılabilecek ve yapılmakta olan projeleri, sektördeki kariyer olanaklarını, ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip edip; katılımcılarımızın bu konulardaki farkındalığını artırmayı ve üniversitemiz ile sanayi arasındaki işbirliğini geliştirmeyi amaçlıyoruz.
YTÜ Rektörlüğü, Makine Fakültesi Dekanlığı İklimlendirme Anabilim Dalı, ISKAV ve ISKID desteğiyle bu seneki etkinliğimiz gerçekleştirildi. Sergi alanında etkinlik boyunca ısıtma, soğutma, havalandırma tesisat ve yalıtım sanayi ürünlerinin sergisi ile öğrencilerle buluşacağı bir fuaye alanı oluşturuldu.
Alanında öncü firmalarla ve ürünlerin yer aldığı sergi salonumuzla EVP etkinliğimize ait bazı görüntüler:
Nanoteknoloji Kongresi (NanoKon‟15)
1959‟ da Richard Feynman‟ın “There’sPlenty of Room at the Bottom”başlıklı konuşmasıyla başlayan ve hızla dünyaya yayılan nanoteknoloji, maddeyi atomik ve moleküler seviyede tanıma, işleme ve kontrol etme bilimidir. Ülkeler her yıl bu sektöre milyarlarca dolar yatırım yapmaktadırlar. Hiç şüphesiz bu yatırımların sebebi nanoteknoloji ile yapılabileceklerin neredeyse sınırsız olmasındandır.
Ülkemizin nanoteknolojik gelişmelerde çağı yakalaması, izleyen yerine üreten olması adına nanoteknoloji öncelikli alanlar içinde olmalıdır. Teknik altyapıya sahip üniversiteler nanoteknolojik uygulamalara yatırım yapmak isteyen girişimci şirketlerle buluşturulmalıdır. Bu bağlamda üzerimize düşeni yaparak bu konuda farkındalık oluşturulmasını, ülkemizdeki nanoteknoloji gelişmelerinden haberdar olunmasını, ülkemiz üniversitelerinin nanoteknolojiye katkısının arttırılmasını, ülkemizin bu pazardan daha fazla pay alabilmesini ve bu alanda çalışmak isteyen gençlerin akademisyen ve firma çalışanlarıyla buluşturulmasını amaç olarak belirledik. Sergi salonumuzda tüm gün, bildirili katılımcıların posterleri sergilendi ve aynı zamanda katılımcı kurum ve kuruluşların açtıkları tanıtım stantlarıyla öğrencilerle buluştuğu bir fuaye alanı oluşturuldu. Eğitimler ve teknik geziler yapılarak öğrencilerin konuyla olan ilgileri bir bütünlük oluşturularak sağlanmış oldu.
Öğrencilerin kendi çalışmalarını sunduğu ve tartıştığı,dünyanın önde gelen Türk bilim insanlarının öğrencilerle buluştuğu kongremizde Nano düzeyde piezoelektrik malzemeler üzerinde çalışan, 1999 “Feynman Prize in Nanotechnology” ödülü sahibi Prof. Dr. Tahir Çağın ve Yeni Nano-Mühendislik Ürünü Optoelektronik Biyo-Arayüzler üzerinde çalışan, “MIT Technology Review Innovators Under 35” yarışmasında en yenilikçi ve yaratıcı 10 Türk’ten biri seçilen Yrd. Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu gibi önemli bilim insanları davetli konuşmacıydılar.
İmalat Teknolojiler Etkinliği (İMTEK‟15)
Teknoloji, topluma ve üyelerine ihtiyaç duydukları ve istedikleri şeyi sağlamak için bilimin uygulanmasıdır. İmalat ise parça veya ürün yapmak amacıyla, başlangıç malzemesinin geometrisini, özelliklerini değiştirmek için fiziksel veya kimyasal işlemlerin uygulanmasıdır. Bu sebeple imalat, teknolojiyi mümkün kılan en temel faktörlerden biri olmakla beraber ülkelerin sanayilerinde büyük bir yer tutarak ülke ekonomilerine çok büyük katkılar sağlar.Amacımız,ülkemizde imalat sektöründeki Ar-Ge çalışmalarını sürdüren firmaları yakından takip etmek, yeni gelişen imalat teknolojilerini birebir görmek ve öğrenmek isteyen öğrencilerle buluşmak ve bu konuyla olan iletişimlerini artırmak . Tersine mühendislik adı verilen kavramın ve aditif üretimin yanı sıra kompozit malzemelerin, talaşlı-talaşsız imalatın, CAD/CAM yazılımlarının da yer aldığı bu sene ilk defa yapılan etkinliğimiz; titizlikle yapılan ve günümüzdeki imalat teknolojileri hakkında ezberlerimizi bozacak yepyeni konularıyla büyük bir altyapı çalışması ürünü olarak hayatlarımızdaki yerini aldı. Etkinliğimizde büyük bir ilke imza atıp sergi salonunda YTU Racing Formula aracını ve DBF (Design Build Fly) projesinde yapılan insansız hava aracını parçalarına ayrılmış bir halde sergileyerek öğrenciler olarak imalat sektörünün neresinde olduğumuzu tüm Türkiye‟ye gösterdik. İmalat Teknolojileri Etkinliği kapsamında en yenilikçi tasarımların ödüller kazandığı ev veya ofis ortamında kullanılabilecek yenilikçi ürün tasarımları yapılan bir yarışma düzenlendik ve kazananlara ücretsiz eğitim sağladık.
“Tersine Mühendislik” konseptinin işlendiği,3B yazıcıların sergi salonunda sergilendiği ve ilgiyle karşılandığı 2014-2015 dönemi İMTEK etkinliğinden birkaç görüntü:
Otomotiv Teknolojileri Etkinliği (OTEK‟15)
OTEK etkinliğimizde amaç olarak,otomotiv sanayi- üniversite işbirliğinin merkezi olmayı, Türkiye‟deki Otomotiv Sanayi‟nin gelişmesi ve geleceğin otomotiv mühendislerinin ülkemizde yapılan Ar-Ge ve üretim adına vizyon kazanmasını belirledik. 5. kez düzenlenen Otomotiv Teknolojileri 2015 Etkinliğinde de, otomotiv sektöründe çalışmak isteyen mühendis adaylarını ve otomotive ilgi duyan herkesi sektör ve etkinliğin bu yılki ana teması “Yerli Otomotiv Sanayi” hakkında konuşmacılarımız aracılığıyla bilgilendirdik. Etkinliğimiz, oditoryumda yapılan sunumlar, sergi salonunda katılımcı firmaların kendi fabrikalarında ürettiği otomotiv parçaları,araç sergi çadırında ise ülkemizde otomotiv adına yapılmış sıra dışı çalışmaların eseri olan araçlarla katılımcılarına dolu dolu bir otomotiv şöleni sundu.
Sergi çadırı,yerli otomotiv konseptiyle OTEK Etkinliğimizden yine birkaç görüntü:
Mekatronik Teknolojiler Etkinliği (MekatroTek‟15)
Mekatronik sistemler, mekanik ve elektrik bileşenlerden oluşan; etrafı algılayan sensörlere, algılanan verileri yorumlayıp kararalar veren mikroişlemcilere ve kararlar doğrultusunda gerekli tepkileri veren eyleyicilere sahip olan sistemlerdir. Mekatrotek etkinliği ile amacımızı öğrencilerin mekatroniğin geçmişine ve geleceğine dair fikir sahibi olmasını sağlamak,mekatroniğin alt teknolojilerine ve ileri uygulamalarına yer vermek olarak ele alabiliriz.
MEKATRO-TEK‟15 etkinliğimizde, Türkiye’ye katma değer kazandırmak amacıyla biyomedikalin tüm detaylarıyla konuşulduğu, konusunda uzman akademisyenlerin,üretici firmaların geliştirdikleri biyomekatronik sistemleri anlattığı semirlerle öğrencileri buluşturduk.
Yıldız DBF Team Projemiz
AIAA DBF yarışmasında, verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirebilen elektrik motorlu, radyo kontrollü bir model uçağın tasarlanması, üretilmesi ve uçurulması isteniliyor.Maktekli arkadaşlarımız da 2012 yılından beri
İnsansız Hava Aracı üretiyor.
DBF görev uçuşundan bir video : https://www.facebook.com/yildizdbf/videos/816197381769152/
YTU Racing Projemiz
Bir sene boyunca formula tipi bir yarış aracının tasarımını, üretimini ve testini gerçekleştiren ve bir firma gibi aracının maliyet analizlerini, pazar analizlerini, satış tahminleri yapan,firma yönetimi ve organizasyon yapısını oluşturan yani baştan sona danışman hocalarımızın da yardımıyla bir yarış aracı üreten MakTek YTU Racing ekibi bu sene yine İngiltere‟de okulumuzu ve ülkemizi temsil etti. 2011 yılından beri her sene üstüne katarak ilerleyen YTR-02 aracımız bu seneki yarışta ‘Chassis,Safety,Tech,Tilt ve Noise ‘ testlerinden geçti. Üstelik ImechE tarafından “Most effective Communications Strategy Award” juri özel ödülünü 100 takım arasından birinci olarak kazandı ve kupa ile ödüllendirildi. YTR02‟nin öyküsü : https://www.youtube.com/watch?v=xZVUtZY_jQs