Son birkaç gündür Twitter’da güzel şeyler oluyor. Bu yazımızda bunları dile getirmek istedim. İşin özü, son birkaç gündür NASA’ya gitme hayalini kuranlar mektuplar yazıyor ve bu mektupları Twitter’da paylaşıyorlar. NASA’da astrofizikçi olarak çalışan Dr. Umut Yıldız, #HayallerinizinMektubu hastagi (diyez-etiketi) altında bu mektupları yeniden tweet (RT) ediyor. Benim tweetmektup olarak adlandırdığım bu olay elbette durduk yere başlamadı. Gelin bu olanları tarihe not düşmek üzere hikayeyi baştan anlatayım.
Benim bu hikayeye kısa süreli dahil oluşum Webrazzi’nin önemli yazarlarından Fırat Demirel‘in gönderdiği bir mesaj ile başladı. Bu mesajda, NASA Türkiye isimli twitter hesabından paylaşılan bir mektup yer alıyordu. Mektupta yazanlar Murat isimli bir çocuğun NASA’ya gitme ve ülkemizde NASA gibi bir kurumun kurulması hayalleriydi (mektubu aşağıdaki satırda görebilirsiniz).
NASA Türkiye hesabı ise bu mektubu aslında bir iç döküşü, NASA’nın sosyal medya hesabına atıfta bulunarak paylaşmıştı. Ben bu paylaşımı gördüğümde 200’ün üzerinde yeniden tweet edilmişti. Benden istenen sadece yeniden tweet edilmesiydi ama Umut hocanın bu tür konulara karşı ilgili olduğunu biliyordum. Kendisine atıf ederek (mention) bu paylaşımı RT’ledim. Çok geçmeden Umut hocamızdan aşağıdaki gibi bir yanıt geldi
Hikaye bundan sonra bambaşka bir yöne doğru kaymış oldu. Sosyal medyada ve çeşitli haber sitelerinde bu olay “bir tweet ile NASA’ya ulaşan genç” haber başlığıyla yankı bulmuş oldu (Sosyalmedya.co | Webtekno | Haberturk). Binlerce insan bu konuyla ilgilenir olur derken Umut hocaya hayallerini mektup olarak yazan gençler bir bir tweetler göndermeye başladı. Bu tweetlerden ilk birkaçına göz atabilirsiniz
Bu son derece güzel ilginin üzerine Umut hoca yazımızın başında sözünü ettiğim #HayallerinizinMektubu hashtagini şu cümlelerle başlattı:
1 Eylül 2015, saat 17:34’ten bu zamana kadar onlarca mektup Umut hoca tarafından RT edildi. Bugün gün içerisinde ise Cuma günü bir sürprizin bizleri beklediğini açıkladı 🙂 Ben de Cuma gününü merakla bekleyenlerdenim.
Bu mektuplardan birkaçını buraya ekledim, daha fazlasını görmek için Umut hocanın twitter hesabına bakabilir ya da hashtagden takip edebilirsiniz. Hatta bir yenisini de siz ekleyebilirsiniz.
Şu son birkaç gündür yaşadıklarımız, hayallerimizi canlı tutmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bir çocuğun duygularını içten bir şekilde kaleme alması ve bu mektubun sosyal medya üzerinden ilgi görmesi, hatta NASA hayalinin orada çalışan bir Türk araştırmacı ile tanışmasına dönüşecek olması, bunu gören birçok insanın kendi saklı, gizli kalan hayallerinin yeniden canlanmasını tetiklemesi adeta bir kıvılcımın bir yangına dönüşmesi gibi bir etkiye dönüştü. Bunu izlemek, takip etmek muhteşemdi! Bir kartopunun bir çığa dönüşmesi gibi.
Umut hoca Ağustos ayı içerisinde biri NASA JPL‘den ve diğeri Caltech‘ten olmak üzere iki periscope canlı yayını gerçekleştirmişti. Bu canlı yayınlar binlerce genç tarafından canlı olarak takip edildi, sorular soruldu, yeni fikirler edinildi ve hatta gelecek planlamaları yapıldı. Bir süreliğine de olsa üniversiteye veya liseye giriş sınavları unutuldu, ülke şartları unutuldu, kaygılar geri planda kaldı. Hayal kurmayan gençlik ya da hayallerini saklayan, sınırlayan gençlik NASA’da çalışma hayalleri kurmaya başladı. Bunun başarılabilecek bir şey olduğunu kavradı, “bir gün ben de orada olabilirim” düşüncesi sahiplenildi. Tüm bunlar her zaman motivasyon sorunu yaşayan bir ülkede yaşayan genç arkadaşlarımız için tam da aradıkları bir şeydi bence. Canlı yayınların ardından son birkaç gündür sosyal medya üzerinde yaşanan etkileşimlerin “hayallerin canlı tutulması” işini giderek perçinlediğini düşünüyorum ve bunun sonucunda inanılmaz bir ilgi oluştu. Son derece yoğun bir program içerisinde NASA’da çalışan Umut hocamız bence büyük bir fedakarlık göstererek bu ilgiye karşılık vermeye çalıştı. Yaptıklarını hatta geçmişteki ESO Türkiye girişiminde ülkemiz adına gerçekleştirmek istediklerini de düşününce Umut hoca gerçekten de toplumunu aydınlatmaya ve yön vermeye çalışan örnek bir bilim insanı.
Hayallerimizi canlı tutalım değerli KBT Bilim Sitesi okuyucuları, yeni bir yazımızda görüşmek üzere 🙂
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca