Yeni Ufuklar (New Horizons) uzay aracının 14 Temmuz 2015 tarihinde Plüto’ya en yakın geçişi gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu yolculuğu sırasında ise Dünya’dan 4,82 milyar kilometre ve Plüto’dan sadece 4 milyon kilometre uzakta iken son gönderdiği fotoğrafta dört karanlık lekenin en iyi görüntüsünü almış oldu.
Bu noktalar Plüto’nun en büyük uydusu olan Charon’a her zaman bakan tarafında görünüyor ve bu kısım Yeni Ufuklar uzay aracının 14 Temmuz tarihinde yapacağı en yakın geçiş sırasında görünmez olacak. Dolayısıyla bu haberde paylaştığımız fotoğraf bu karanlık lekelerin olduğu Plüton’ün bu kısmı için eldeki en iyi görüntüler gibi duruyor.
Bu karanlık lekeler Plüto’nun ekvator bölgesini çevreleyen bir karanlık kemere bağlanır. Anlaşılan o ki, bunlar NASA’daki Yeni Ufuklar programı araştırmacılarının oldukça ilgisini çekiyor ama bu yerlerin plato ya da ova olup olmadığı veya bunların parlaklık varvasyonları olup olmadığını söyleyemeceklerini belirtiyorlar.
Şimdi bu görüntü ile birlikte geniş karanlık alanların 480 kilometre genişliğinde olduğu tahmin ediliyor. İlk görüntülere göre araştırmacılar bu karanlık alanların başlangıçta göründüğünden daha karmaşık olduğunu ve karanlık ile parlak araziler arasındaki sınırların düzensiz ve kesin bir şekilde tanımlı olduğunu söylüyorlar.
Yüzey üzerinde etki kraterlerinin olduğunu gözlemlediler. Dolayısıyla Plüto’ya cüce gezegenden daha küçük göktaşlarının çarptığı söylenebilir.
Plüto’ya olan en yakın tarihi geçişe artık 2 gün kaldı ve beklenen geçişte Yeni Ufuklar cüce gezegenin üzerinde apaçık görülen kalp biçimli bölgenin 12500 kilometre uzağından geçmiş olacak. Plüto’ya doğru saatte 49600 kilometre hızla yol alırken Yeni Ufuklar da yedi bilim cihazı ile veri toplayarak, Güneş Sistemi’nin daha önce hiç görülmemiş buzlu cüce gezegeninin ilk keşfini tamamlamış olacak.
Ayrıca aşağıdaki fotoğrafta 9 yıldan fazla süren bir çabanın sonucunda emeklerinin karşılığını almış olan bilim insanlarını görüyorsunuz. Ne muhteşem! Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndan yani Yeni Ufuklar programı araştırmacıları ilk net Plüton fotoğraflarını gördüklerinde yüzlerinde oluşan ilk tepki bunun sadece bir “iş” olmadığının en büyük göstergesi.
Bu yazıya son verirken sayaç 1 gün 14 saat kaldığını gösteriyordu!
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
New Horizons web sayfası