Tür olarak insanlar belirli güçlü ve zayıf yanlarıyla zaman içinde gelişmiştir. Biz yarasa ya da yunusların yapabildiği gibi sonar aralığında bir şeyleri bulma yeteneğimiz yok ama mühendislerin geliştirdiği bir cihaz ile bunu yapabiliyoruz. California Üniversitesi’nden araştırmacılar grafenden yapılan küçük ultrasonik mikrofonları tam da bu işe yarayacak şekilde geliştirdiler.
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan bu araştırmada araştırmacılar bir mikrofonun diyaframında plastik veya kağıt yerine grafen kullandılar. Grafen temelli mikrofon kombinasyonunda, kablosuz ağ haberleşmesi için kullanılan bir ultrasonik radyo oluşturuldu.
Yalnızca bir atom kalınlığındaki grafenin dayanıklılık, sertlik ve hafiflik gibi KBT Bilim Sitesi’nde sıklıkla sözünü ettiğimiz özellikleri ile grafen geniş aralıktaki frekanslara son derece duyarlıdır. Dolayısıyla grafen kullanılan bir mikrofonda insanların işitme aralığından 500 kHz’e kadar olan frekansları toplayabilir. Bir insanın işitme aralığı 20 Hz ile 20 kHz arasında değişirken, bir yarasanın ise 9 kHz ila 200 kHz aralığındadır. Dolayısıyla grafen mikrofon yüksek frekanslardaki sesleri işitmemizde ya da bu seslerde uygulamalar geliştirmemizde önemli bir rol oynayabilir.
Araştırmacılar kendi geliştirdikleri grafen mikrofonların etkinliğini kanıtlamak için araştırmacılar yarasaların seslerini başarıyla kaydettiler. İsterseniz bu sesleri dinleyebilirsiniz: http://news.berkeley.edu/2015/07/06/bats-do-it-dolphins-do-it-now-humans-can-do-it-too/
Bu çalışmanın araştırmacılar tarafından akustik bilimi ve uygulamaları için önemli etkilere yol açacağını iddia ediliyor.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca