Evrenin yüzde 85’ini kapladığı düşünülen karanlık madde hakkında yeni bir gelişme yaşandı. Avrupa Güney Gözlemevi’nin Çok Büyük Teleskobu (Very Large Telescope) ve NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu gözlemlerine dayanarak yapılan yeni bir çalışma karanlık maddenin kendisi ile etkileşim halinde olabileceğini gösterdi.
Bununla ilgili veri çarpışmakta olan dört galaksinin kütleçekimsel mercekleme etkisine dayanmaktadır. Uluslararası katılımlı bir araştırma grubu bir parça karanlık maddenin 5000 ışık yılı kadar etrafını sardığı bir galaksinin gerisinde ortaya çıktığını buldu.
Karanlık madde ve galaksi arasındaki bu zaman aralığının karanlık maddenin kendisiyle kütleçekimi dışında başka kuvvetlerle etkileşmesi sonucu olabileceği öngörülmektedir. Bu da karanlık maddenin bir şekilde etkileşiminin ilk kez gözlenmesi anlamına geliyor.
Araştırma grubundan Minnesota Üniversitesi araştırmacısı Liliya Williams’ın şu yorumu ilgi çekici:
“Karanlık maddenin var olduğunu Evren’i şekillendiren kütleçekimsel etkileşimleri sayesinde biliyoruz, ancak hala sıkılarak söylemek zorundayım ki karanlık maddenin aslında ne olduğunu bilmiyoruz. Gözlemlerimize göre karanlık madde kütleçekimi dışındaki kuvvetlerle de etkileşiyor, bu sayede karanlık maddenin ne olabileceğine dair bazı anahtar teorileri eleyebiliriz.”
Detayları Avrupa Güney Gözlemevi’nin sayfasından bulabilirsiniz.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
http://www.eso.org/public/turkey/news/eso1514/
Image: Hubble Uzay Teleskobu