40 yıla yakın bir zamandır fizikçilerin rahatsız olduğu bir problem olan karadeliklerdeki “kayıp bilgi paradoksu” gerçekte var olmayabilir.
Bir belgeyi parçalayın ve parçalarıyla onu tekrar bir araya getirebilirsiniz. Bir kitabı yakın ve siz teorik olarak aynısını yapabilirsiniz. Fakat bir karadeliğe gönderdiğiniz bilgi, sonsuza dek kayıptır. Fizikçilerin yıllardır tartıştığı şey karadeliklerin bilgiyi emmesi ve sonra geriye hiçbir ipucu bırakmayacak şekilde buharlaştırmasıdır. Ancak yeni bir araştırma gösterdi ki, bu perspektif doğru olmayabilir.
Buffalo Üniversitesi’nde Dr. Dejan Stojkovic’in doktora öğrencisi Anshul Saini ile birlikte Physical Review Letters dergisinde 17 Mart’ta “Radiation from a Collapsing Object is Manifestly Unitary” başlığıyla yayınladıkları makalede bir karadelik tarafından yayılan parçacıklar arasındaki etkileşimlerin nasıl bilgiler ortaya çıkarabileceğini ele almışlar.
Makalede tanımladıkları karadeliklerde bilginin nasıl korunduğunu gösteren açık hesaplamaları ile araştırmacılar önemli bir keşif gerçekleştirdiklerini düşünüyorlar. Çünkü yaklaşık 40 yıl önce Stephen Hawking’in ilk öne sürdüğü karadelikler enerji yayabilir ve zamanla buharlaşır tezinden bu yana “kayıp bilgi paradoksu”nun çözülmesine doğru önemli bir adım atılmış olundu.
Bir karadelik içindeki bilginin karadelik kaybolduğunda kalıcı bir şekilde yok olması anlamına gelen Stephen Hawking’in bu tezi bilginin korunması gerektiğini bildiren kuantum mekaniğini ihlal ediyordu. Bu da fizik için büyük bir problemdi.
Bu yeni araştırmada sadece bir karadeliğin yaydığı parçacıklar yerine bu parçacıkların etkileşimleri de göz önünde bulunduruldu. Parçacıklar arasındaki etkileşmeler kütleçekimsel etkileşmeden parçacıklar arasındaki fotonlar gibi aracı parçacıkların değiş tokuşuna kadar uzanabilir. Bu durumda hesaplamalara göre, karadeliğin dışında duran bir gözlemci karadeliğin içinde kalan bir bilgiyi kurtarabilir. Eğer bu araştırmanın sonuçları zamanla kabul görürse, Interstellar filminin son kısımlarındaki “karadeliğin içine düşme” sahneleri biraz anlamsız kalacak.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
http://phys.org/news/2015-04-black-holes-dont-erase-scientists.html