Hubble Uzay Teleskobu tarafından elde edilen bu yukarıdaki görüntüdeki bir tutam mavinin olduğu ortadaki galaksi NGC 2936 olarak adlandırılmaktadır. NGC 2936 yakın komşusu eliptik bir galaksi olan NGC 2937 ile olan kütleçekim etkileşmesi sayesinde zarif kavisli bir biçime sahiptir – pengueni andırmaktadır. NGC 2937 eliptik galaksisi NGC 2936’ya doğru giderek çekilmektedir. Astronomlar bu iki galaksiyi yumurtasını koruyan bir penguene benzetmektedirler. Aslına bakarsanız yunusa da benzediğini söyleyebiliriz, NGC 2936’nın. Hubble Uzay Teleskobu’nun bu yakaladığı görüntü görüldüğü üzere yine tebessüm ettirecek evrenden ilginç bir detayla karşılaşmamızı sağlamış oldu.
NGC 2937’nin varlığı NGC 2936’nın yapısını biraz bozmuş gibi görünüyor. Aralarındaki bu yakınlaşma nedeniyle NGC 2936’nın NGC 2937’ye yakın kısımlarında sıkışan gaz ve toz genç mavi yıldızların oluşmasını sağlamış. Bunları görüntüdeki mavi renkli kısımlardan görebiliriz.
Bu iki galaksinin yaklaşık bir milyar yıl sonra tamamen birleşeceği ve daha büyük bir galaksinin ortaya çıkacağı bilim insanlarınca söylenmektedir.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
http://www.space.com/21658-penguin-galaxy-crash-hubble-photo.html