Alan Turing. Matematikçi ve bilgisayar bilimci. İkinci Dünya Savaşı’nın erken bitmesini sağlayan bilim insanı. İngiliz bilim insanı Alan Turing bu savaşta Alman nazilerinin savaşla ilgili gizli mesajları şifrelemek için kullandığı Enigma makinesinin şifrelerini kırmak için kurulan ekipte yer alır. Bu ekip Polonya istihbaratı tarafından elde edilen bir Alman Enigma makinesi ile bu şifrelerin nasıl çözüleceğini bulmaları için görevlendirilir. Alan Turing ilginç kişiliği ile bu ekiple önceleri pek iyi anlaşamaz. Ancak savaşta her geçen dakika birileri ölmektedir ve İngiltere ile müttefikler için savaş hiç de iyiye gitmemektedir. Bu nedenle bir an önce bu şifrelerin kırılması ve istihbaratın oluşturulması gerekiyor. İşte bu noktada Alan Turing’in geliştirmek istediği “düşünen makine” fikri bir şekilde kabul görür. Yıllar süren çalışmayla bu makine yapılır. Bu makine zamanla Turing makinesi adı verilen karmaşık matematiksel hesapların belirli bir düzenekle yapılmasını sağlayan hesap makinelerinin öncülü hatta günümüz bilgisayarın ilk örneği olmuştur. Dolayısıyla Yapay Oyun – Imitation Game filmi Alan Turing’in gerçek yaşantısından esinlenerek hazırlanan bir film.
20 Şubat 2015 tarihinde ülkemizde vizyona girecek filmin içeriğini bu şekilde özetleyebiliriz. Okuyucularımızın ilgisini çekecek bir yapım olduğunu düşündüğüm için paylaşmak istedim. Aşağıda da fragmanını ekliyorum,
Filmi izlemeden önce şifreleme, kriptoloji hakkında biraz bilgi edinmek isteyen olursa, Açık Bilim’de Emre Yağlı’nın “Kriptoloji Tarihine Yolculuk: Türler, Örnekler” başlıklı yazısını tavsiye edebilirim.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca