2004 BL86 adı verilen bir asteroid Pazartesi günü gezegenimizin çok yakınından geçip gitti. Bu geçiş sırasında NASA bu asteroidi yakından inceledi. Bu asteroid 335 metrelik bir çapa ve etrafında dolanan küçük bir uyduya sahip. Uydunun çapı da 70 metre kadar ve bu bir futbol sahasının uzunluğundan biraz daha azdır.
Etrafında uyduları olan asteroidler aslında nadir olan bir şey değildir; NASA 200 metre veya daha büyük çapa sahip olan asteroidlerin yaklaşık yüzde 16’sının bir hatta iki uyduya sahip olduklarını tahmin ediyor. Ancak, biz bu tür sistemlere sahip asteroidleri her zaman bu kadar yakından göremiyoruz.
Neyse ki bu ikili asteroid sistemi Dünya’dan güvenli bir uzaklıkta geçiş yaptı. Dünya’ya en yakın olduğu zaman ise bizden yaklaşık 1.2 milyon kilometre kadar uzaktaydı. Bu değer Ay ile Dünya arasındaki uzaklığın üç katı kadardır.
NASA Hawaii’deki Kızılötesi Teleskop Tesisi’ni kullanarak asteroidin geçişini gözlemlediler ve bu sırada elde edilen görüntüler şöyle hareketli resim (gif) haline getirilmiş:
2027 yılında 999 AN10 adlı asteroidin geçişine kadar olan bilinen Dünya’ya en yakın geçiş 2004 BL86 asteroidi ile böylelikle gerçekleşmiş oldu.
Gökhan Atmaca, Bilim Uzmanı (MSc.)
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
NASA