Gezegenimiz üzerinde metallerin 70’den fazla farklı türü vardır. Bu kadar çok sayıda çeşide sahip olan metal ne anlama gelmektedir? Metalleri tanımlayan özellikler nelerdir? Metallerin özellikleri bir maddenin bir alaşım ya da metal olmayan bir elementten ziyade onu metal yapan tipik karakteristiklerini belirlenmesinde yardımcı olur. Bu özellikler bir metalden diğerini ayırt etmemizi sağlayabilir. Çünkü iki metal tam olarak aynı özelliklere sahip değildir. Fiziksel özellikler, kimyasal özellikler ve iletkenlik özellikleri bir metalin tanımlanmasında incelenen tüm alanlardır.
Metalleri fiziksel özellikleri açısından ele alırsak, metaller kendi aralarında bazı ortak fiziksel özelliklere sahiptirler. Çoğu metal yumuşaktır, yani onlar teller ve film şeritleri halinde bükülebilir ve çekilebilirler. Metaller tabakalar halinde preslenebilir ya da dövülebilirler. Bir diğer ortak olan özellikleri parıldama dereceleridir. Metaller metal olmayan elementlerden daha fazla parlak ya da cilalı olma eğilimindedirler.
Metallerin kimyasal özellikleri diğer elementlerle nasıl tepkimeye girdiklerine göre anlaşılır. Örneğin çoğu metal, oksitlenme olarak bilinen bir süreç ile zamanla oksijen ile etkileşirler. Oksitlenme bakırın korozyonu veya demirin paslanması ile sonuçlanır. Bazı metaller asitler ile etkileşirken, sodyum gibi bazıları da su ile kuvvetli ve şiddetli olarak etkileşir. Tüm metaller aynı kimyasal özelliklere sahip değillerdir. Bu nedenle bu özellikleri incelemek metalleri birbirlerinden ayırt etmek için bir yöntemdir.
Çoğu metal yüksek iletkenliğe sahiptir. Yani metaller ısıyı ve elektriği çok iyi iletirler. Tüm metaller elbette ki aynı seviyede iletkenliğe sahip değillerdir. Biz onları iletkenliklerine göre de ayırabiliriz. Bakır ve alüminyum son derece iletken metaller iken tungsten ve çinkonun daha az iletken olduklarını söyleyebiliriz.
Metallerin özelliklerini anlamak neredeyse her durumda maddelerin kullanımını belirlemede hayati önem taşımaktadır. Örneğin, dökme demir tavalar için iyi olabilir çünkü ısıyı çok iyi iletir ama bir yapı malzemesi olarak düşünülemez; kolayca kırılır. Metal teller elektrik iletiminde kullanılırlar, son derece biçimlendirilebilir oldukları için uzun bükülmüş ince teller haline getirmek kolaydır. Kolayca eriyip kaynaşan metaller sanayideki kaynak yapma işlerinde tercih edilir. Metallerin özelliklerini doğru olarak tespit etmeden bir yüzüğün aylar veya on yıl sonra mı oksitleneceğini bilmek imkansızdır.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
http://www.wisegeek.com/what-are-the-properties-of-metals.htm