Bebeklerin doğumlarından sonraki ilk bir saatine ilişkin videoları inceleyen araştırmacılar yeni doğan bebeklerin nasıl davrandıklarını benzeri görülmemiş bir şekilde incelediler. Acta Paediatrica dergisinin 2011 Ocak sayısında yayınlanan bu araştırmadan yeni doğan bebeklerin yaşamının ilk saatinden bazı önemli kilometre taşlarını şöyle özetleyebiliriz:
Dakika 0: Bebekler akciğerlerinin uyanmasına yardımcı olan sağlam, öfkeli bir ağlama feryadı ile doğarlar.
Dakika 2: Bu feryattan sonra, bebekler bir dakikadan daha az bir süre annelerinin göğsü üzerinde kalarak rahatlamaktadır.
Dakika 2.5: Bebekler uyanmaya başlamak için ilk kez gözlerini açarlar. Yeni doğan bebekler başlarını ve ağızlarını yavaş yavaş hareket ettirmeye başlayacaktır.
Dakika 8: Bebekler bu zaman diliminde daha fazla hareketli olacak hatta gözlerini beş dakika veya daha fazla süre boyunca açık tutacaktır. Bu hareketli evre sırasında, yeni doğan bebekler annelerin yüzüne bakarak aç olduğunu hissettirir.
Dakika 18: Doğum ve sonrası yorucuydu. Başka bir dinlenme zamanı.
Dakika 36: Biraz uykudan sonra yeni doğan bebekler gerçekten enerjik olurlar; tekme atmaya başlarlar ve annelerinin kokusuna doğru yönelirler. Koku hissi bu sıra oldukça güçlüdür.
Dakika 62: Bebekler protein ve bağışıklık molekülleri ile dolu olan bir ön-süt maddesini annelerinden alırlar. Bu erken emzirme süt yapmak için anneleri uyarır ve gebelik öncesi boyutlarına dönmesi için annenin rahim kasılmasına yardımcı olur.
Dakika 70: Bebekler haklı olarak uzun süreli aralıksız bir uykuya dalarlar.
Böylelikle bir bebeğin hareket dolu ilk 70 dakikası bilim tarafından ortaya konmuş oldu. Elbette ki, bu dakikalar nispeten daha az yeni doğanın videolarının incelenmesinden elde edildiği için ortalama sayılardır. Bu bebeklerin zaman tabloları biraz farklı olabilir. Araştırmacılara göre yine de herhangi bir bebeğin davranışı bu zaman noktalarına uyabilir.
Yeni doğanları izleyen bu tür çalışmaların doğumdan sonraki anlarda bebeklerin neye ihtiyaçları olduğunu anlamamız için daha fazla tamamlayıcı bir resim oluşturuyor. Böylece bu araştırmalar dünyaya gelen bu yeni küçük kişinin hayatını kolaylaştırmak isteyen yetişkinler için yararlı olabilir.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
https://www.sciencenews.org/blog/growth-curve/timeline-baby’s-first-hour