Bir süper kütleli karadelik astronomlardan oluşan uluslararası bir grup tarafından yapılan yeni gözlemlere göre beklenmedik bir yerde ultra-kompakt bir cüce galaksinin merkezinde bulundu. Süper kütleli karadelikler daha çok bizim Samanyolu Galaksimiz gibi daha büyük gökadaların merkezinde yer bulduklarına dair bir kanının olmasına rağmen, bu yeni keşfedilen karadelik çok daha küçük bir galaksidir. Hatta bir karadeliğe ev sahipliği yapan bilinen en küçük galaksidir denilebilir. Bu araştırma grubunun bulguları bu tür ultra-kompakt cüce galaksilerden karadeliklere ev sahipliği yapabilecek başkalarının da olabileceğine işaret ediyor. Bu da şu anlama gelir, sandığımızdan çok daha yakınlarda bizim galaktik komşuluğumuzda daha fazla sayıda süper kütleli karadelikler olabilir!
Süper kütleli karadelikler en büyük karadelik türlerindendir ve kütlesel olarak Güneş’ten 105-109 kez daha büyük olabilirler. Diğer taraftan, ultra kompakt cüce galaksiler ise küçük galaksilerdir. Yani evrendeki en yoğun yıldız sistemleri arasında karadeliklerin bulunma olasılığının pek az olduğu gökadalardır. Bu tür galaksilerin çapı birkaç yüz ışık yılı kadar bile değildir, düşünün ki içinde bulunduğumuz galaksimiz Samanyolu 100 bin ışık yılı kadar bir çapa sahip. Ancak astronomlar bilim dünyasında şaşkınlık uyandırarak bu beklenmedik karadelik varlığını ortaya koydular.
Bu keşif Dünya’dan yaklaşık 50 milyon ışık yılı uzaklıktaki 300 ışık yılı çapa sahip M60-UCD1 cüce galaksisi üzerine olan gözlemlerle gerçekleşti. Bu galaksi yaklaşık 140 milyon yıldız içeriyor ve merkezinde sahip olduğu karadeliğin kütlesi neredeyse 21 milyon Güneş kütlesine denk gelmektedir ki bu M60-UCD1 galaksinin toplam kütlesinin %15’idir.
Bu heyecan verici gelişmenin detayları için haberin kaynağına ya da Nature‘da yayınlanan makaleye ulaşabilirsiniz.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
Tushna Commissariat, Gargantuan black hole found at the heart of dwarf galaxy, PhysicsWorld, Ekim14
Image: NASA/Space Telescope Science Institute/European Space Agency