Görünen o ki Facebook sizden daha iyi bir şekilde romantik beklentilerinizi anlayabilir.
Şirketin veri bilimcilerinden oluşan bir grup bir ilişki başlamadan önce gelişmek üzere olan ilişkiye dair ipuçları veren istatistiksel kanıtı blog sayfalarında duyurdular.
Bir ilişki netlik kazandıkça, Facebook veri bilimcisi Carlos Diuk’a göre iki insan bir flört dönemine giriyor ve bu zaman tüneli mesajlarının artmasıyla anlaşılıyor. İlişki resmiyet kazandığında ise çiftlerin birbirlerinin duvarları üzerindeki mesaj sayılarında azalma oluyor çünkü birlikte daha çok zaman harcamaya başlıyorlar. Diuk çalışmalarını şöyle özetlemiş:
Bir ilişkinin başlangıcından 100 gün kadar önce, biz olası çift arasında zaman tüneli mesajları sayısında yavaş ama istikrarlı bir artış gözlemliyoruz. İlişkinin başladığı gün (“gün 0”), mesajlar azalmaya başlıyor. İlişkinin başlamasından 12 gün önce günde 1.67 mesaj piki gözlemledik ve en düşük oran ise ilişkinin başlamasından 85 gün sonra: günde 1.53 mesaj. Muhtemelen, çiftler birlikte daha fazla vakit geçirmeye karar veriyorlar, Facebook’tan flört aşaması bitiyor ve sosyal medyadaki etkileşimler yerini fiziksel dünyadaki etkileşimlere bırakıyor.
Yukarıdaki grafikte bu verileri görebilirsiniz. Duvar mesajlarının sayısı önce yükseliyor ve sonra işler resmiyet kazandığında ise dibe doğru düşüyor.
Facebook Veri Bilimi grubu ilişkiler hakkında verileri aşk kavramının yaş ve din ile nasıl ilişkilendirildiğinden ilişkilerine ne kadar sürdüğüne kadar bir çok veriyi haftalık olarak ortaya çıkarıyorlar.
Diuk’a göre duvar mesajlarının içeriğinin de ilişki durumuna göre değiştiğini belirtiyor. Aşağıdaki grafikte bekar ya da bir ilişki içinde olunan duruma göre duvar mesajlarının pozitif duygu seviyesindeki değişim de bir hayli ilgi çekici.
Veriler sadece İngilizce konuşan kullanıcıların verileri üzerinden analiz edilmiş.
Veri Bilimi (Data Science) ya da Büyük Veri (Big Data) özellikle ABD’de giderek yaygınlaşan bir iş alanı olmaya başladı. Bu iş alanında çalışanlar arasında en çok arananlar doktorasını tamamlamış fizikçiler ve astronomlar! Çok büyük sayılardaki verilerin ayrıştırılması üzerine temellenen bu iş alanında büyük bir istihdam açığı olduğundan bahsediliyor. Ülkemizde bu işler nasıl gelişecek bilmiyorum ama bizim fizikçiler yine bu iş alanından faydalanamayabilir. Bunun sebebi biraz fizik bölümü hocaları ve mezunları biraz da sektör üzerine atfedilebilir.
Veri bilimi hakkında NASA’da astrofizikçi olarak çalışan Dr. Umut Yıldız’ın yazısını inceleyebilirsiniz. Ayrıca Facebook’un nasıl daha çok maddi gelir elde ettiğini bu haber üzerinden görebiliriz: olası müşterilerin ya da tüketicilerin eğilimini veri bilimi sayesinde iyi analiz etmekle.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca