Yakın zamana kadar sadece en gelişmiş fizik laboratuvarlarında deneylerde bir fonksiyonu olan şifreleme sistemlerini artık sıradan insanlar da kullanabilecek gibi görünüyor. Yeni bir aygıtla kırılamayan/hacklenemeyen kuantum temelli şifreleme (kriptografik) güvenliği ilk defa herkes tarafından kullanılacak.
Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda geliştirilen teknoloji kullanılarak ve rastgele foton polarizasyonunun kuantum mekaniğini birleştirerek yeni aygıt rastgele sayılar üretiyor ve çok hızlı ve çok güvenli bir şekilde şifreleme anahtarları oluşturuyor. Böyle bir teknolojinin yüksek hızlı şifrelemede devrim olduğu ve yüksek veri oranlarında gerçek zamanlı şifreleme için tamamen yeni bir ticari platform olduğu bilim insanlarınca söyleniyor.
Bu iddia edilen atılım fotonların değişik spin durumlarından yararlanılmasıyla mümkün olmaktadır. Kuantum dalga teorisi doğrultusunda, bir foton aynı anda bütün spin durumlarında var olabilir. Ancak eğer bir foton spin durumlarını vermeyi reddeden bir polarizasyon filtresinden geçerse, foton spinin dört mümkün durumundan (dikey, yatay, sol veya sağ) sadece birinde kendini gösterebilir.
Bu şekilde, rastgele filtreler fotonlara uygulanabilir ve ikili verinin sıfır ya da birleri temsil edilmiş olunur seçilen spinin durumuna bağlı olarak. Ayrıca atfedilen ikili notasyonuna da bağlıdır.
Bir USB sürücüsüne veya benzer bir birime kolayca ve yeterince küçük olacak bir şekilde uygulanabilen Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nın bu aygıtının üretiminin son derece ucuz olması bekleniyor. Bu nedenle de kuantum temelli rastgele foton polarizasyon şifrelemesinin herkes için kullanılabilir olduğu öngörülüyor. Kişisel veri iletimi güvenliğinin daha ucuz, daha yaygın olması bekleniyor.
Eğer bu aygıt başarılı olursa dünya çapında bir ölçekte pazara sahip olabilir. Böylece bir gün, kuantum anahtar dağıtım teknolojisi bankacılık, veri transferi, iletişim ve ticaret üzerine görülmemiş bir ölçekte gerçek şifreleme güvenliğini sağlayabilir.
Gökhan Atmaca, MSc.
Takip: twitter.com/kuarkatmaca
İletişim: facebook.com/anadoluca
Kaynak:
Los Alamos Ulusal Laboratuvarı