Harvard robotikçileri ilk olarak 2011 yılında “Kilobot” adını verdikleri robotları tanıtmışlardı. O zaman 25 tane idi sayıları. 2013 yılında tekrar göz önüne çıktıklarında sayıları 100’dü. Şimdi ise onlardan bin tane var. Kilobotlar ismi bilgisayar bilimindeki “kilo” tanımlamasından ileri geliyor. Kilobyte gibi.
Harvard’ın Self-Organizing Systems Araştırma Grubu’ndan araştırmacılar Profesör Radhika Nagpal, Alejandro Cornejo ve Michael Rubenstein Science dergisinde bin tane robottan oluşan robot sürüsü hakkında bir makaleleri yayınlandı.
Her bir Kilobot küçüktür, maliyetleri düşüktür (14 dolar). Birbirleri ile iletişim kurmak için kızılötesi alıcı ve vericilere sahiptirler.
Aslında, sürü robotiği üzerine çalışmalar yapan araştırmacılar bilgisayar simülasyonları üzerinden bu işlerini yapıyorlar. Robotları yaptıklarında ise, onların sürüleri genelde beş robottan oluşur. Belki de on. Çok nadir durumlarda ise bu sayı yüze çıkabiliyor.
Ancak bir bin tane Kilobot demek, evet işte bu bir sürüdür. Bu kadar çok sayıda robotun olması bireysel olan herhangi bir robotun önemini sıfıra yaklaştırır. Bu da ilk etapta bir sürü oluşturmanın büyük bir parçasıdır: robotlar işi batırabilir, bozulabilir ama bunlardan binlercesi olduğunda bu önemli değildir. Çünkü onlarda kolektif davranış üstündür.
Sizin bin tane böyle robotunuz olsaydı, onları nasıl şarj ederdiniz ya da programlardınız? Bu videoyu izleyin:
Bu Kilobot sürüsünün organize edilmesi ve onların kendilerini kontrol etmeleri biraz doğadan esinlenilmiş gibi görünüyor. Daha çok balık sürüsünden. Birbirlerine yakın kalmak en basit ve temel kural.
Sırada ne var? Bir trilyon Kilobot mu? Kendi kendini organize olabilen bu robotlar çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Mars gibi bir gezegeni günümüzdeki teknolojiye göre oldukça kısa bir sürede keşfetmek. Belki.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca | facebook.com/anadoluca
Kaynak:
http://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/robotics-hardware/a-thousand-kilobots-self-assemble