Kullanılmış araba aküleri yanlış bir şekilde çöpe atıldığında kurşun kirliliği oluşturabilir. MIT’den bir araştırma grubu bu kurşunun tamamen çöp olarak atılmasını engelleyebileceğine ve emisyonu olmayan enerji üretiminde kullanılabileceğini düşünüyor.
Yeni yayınlanan araştırmada, bilim insanları araç akülerinden geri dönüştürülmüş kurşunun hiç kullanılmamış bir kurşun gibi güneş hücreleri üretmek amacıyla organokurşun halojenür perovskit filmi yapımında kullanılabileceğini gösterdiler. Bu perovskit filmi güneş enerjisinde silisyum ile yarışmakta olan bir bileşiktir. Öyle ki daha etkin maliyetli olduğu öne sürülüyor.
Araştırmacıların bu eski araç akülerindeki kurşunu kullanma fikri, MIT News‘de belirttiklerine göre, batarya teknolojisinin hızla değişmekte olmasından ileri geliyor. Yeni ve daha verimli batarya teknolojileri geliştiriliyor. Örneğin, lityum-iyon bataryaları pazarda önemli bir yer edindi. Batarya teknolojisi geliştikçe 200 milyonun üzerinde kurşun-asit bataryası Amerika Birleşik Devletleri’nde çöpe atılmayı bekliyor olacak ve bu bir çok çevre sorununa neden olacaktır. İşte eski akülerden kurşunların geri dönüştürülmesi ve bunun yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneş enerjisinde kullanılması MIT’li araştırmacıları bu çalışmaya yönelten şey olmuş.
Sadece eski bir araç aküsündeki kurşundan elde edilen perovskit malzemesi 30 ev için kullanılacak güneş pillerine yeter malzemeyi sağlayabiliyor. Perovskit güneş enerjisi panelleri silisyum temelli güneş pillerine kıyasla yapımında daha az enerji gerektirmekte ve kurşunlu filmler diğer malzemelerden elde edilebilir.
Makale Energy and Environmental Science dergisinde yayınlandı.
Araştırma grubu ayrıca eski geri dönüştürülen bataryaların güneş pillerinde nasıl kullanıldığına ilişkin bir de video hazırlamışlar:
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca
Kaynak:
http://www.popsci.com/article/science/turning-old-lead-batteries-new-solar-energy
Photo: elizaIO on Flickr