Türkiye’de artık meteor yani göktaşı tespiti için gökyüzü taramaları yapılmaya başlandı. Türkiye’nin ilk meteor takip sistemi olan “Türkiye Göktaşı Ağı” projesi İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nden Doç. Dr. Ozan Ünsalan’ın yürütücülüğünde faaliyetine başlamıştır.
Türkiye Göktaşı Ağı projesi ile meteorların hızlarını ve yörüngelerini saptayabilmek için yurt dışında birçok ülkede de mevcut olan sistemlerin Türkiye’de ilk defa kurulması ve böylece yeryüzüne düşen meteoritlerin düştükleri yerlerin hassas bir biçimde belirlenmesi ile bunların analizlerinin yapılması amaçlanmaktadır. Ayrıca oluşturulan sistemin Uluslararası Astronomi Birliği (IAU)” tarafından da resmen tanınmasını sağlamak bu projenin bir diğer hedefi.
Proje kapsamında kurulacak sistemlerle yerleri belirlenecek olan meteoritlerin yapısal, fiziksel, mineralojik, jeolojik ve kimyasal analizleri ise, “Infrared (Orta IR ve Yakın IR bölgelerde) Spektroskopik ve Raman Spektroskopik analizler, SEM-EDX analizleri” ve Görünür Mikroskopi yöntemleri” ile belirlenecek ve böylece meteoritler sınıflandırılacaktır.
Proje sayesinde astronomi alanında uluslararası işbirliklerin artması beklenirken Al Jazeera haber sitesine açıklamada bulunan proje yürütücüsü Doçent Doktor Ozan Ünsalan, ‘büyük bir çarpışma tehdidine karşı Dünya’nın henüz hazırlıklı olmadığını’ belirtti.
Proje hakkında daha detaylı bilgi için hocamızın bu haber sitesindeki röportajını okuyabilirsiniz. Ayrıca projenin web sayfasını da inceleyebilirsiniz:
http://turk-met.net/
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca