“İnternetten öncesini hatırlıyor musunuz?” diye soruyor MIT Media Lab yöneticisi Joi Ito. “İnovasyon yapmak mı istiyorsunuz? Şimdi-ci olun” başlıklı TED konuşmasında verdiği şaşırtıcı örnekleriyle inovasyon yapmanın yollarını ve kendi yaklaşımını dinleyicilere aktarıyor.
Bir inovasyonun birbirini hiç tanımayan insanlarla bile yapılabildiğini, bunun için sadece insanların bir araya gelmesi gerektiğini söylüyor. Bunun için de kendi yaşamından bir örnek aktarıyor.
İnovasyonu internet gibi en belirgin bir kavramla pekiştiriyor: “Evet, internetten öncesini hatırlıyor musunuz? Buna İ.Ö. diyorum. Tamam mı? Evet, İ.Ö.’de hayat basitti. İşler Öklid, Newton kuramına göreydi, yani bir şekilde öngörülebilirdi. İnsanlar gerçekten geleceği öngörmeye çalıştılar, iktisatçılar bile. Ve sonra internet ortaya çıktı ve dünya son derece karmaşıklaştı, son derece düşük maliyetli, son derece hızlı hâle geldi ve son derece değer verdiğimiz o Newton yasalarının sadece uygulanan kurallar olduğu görüldü ve bulduğumuz şey bu tamamıyla öngörülemeyen dünyada ayakta kalan insanların çoğunun bir nevi farklı bir prensip kümesiyle iş yaptıklarıydı”
Ancak konuşması içerisinde en beğendiğim sözü şu olmuştu:
“Eğitim insanların size verdiği bir şey, öğrenme ise kendinizin yaptığı bir şeydir.”
İşte MIT Media Lab’ın yöneticisi Joi Ito’nun konuşması:
Gökhan Atmaca, twitter.com/kuarkatmaca