18 Temmuz Perşembe günü Malezya Havayolları’na ait bir uçak bir füze tarafından vurulmuştu. Amerika Birleşik Devletleri füzenin Sovyet tasarımı olan bir Buk olduğuna inanıyor ve Amerikan kızılötesi uydular füzenin fırlatıldığı bölgenin Rusya ayrılıkçılarının bulunduğu Doğu Ukrayna olduğuna işaret ediyor. Soğuk Savaş döneminin teknolojisi olan füze fırlatılırken modern teknoloji füzenin nereden fırlatıldığını belirleyebiliyor. Bu durumda geleceğin laser teknolojisi gökyüzündeki füzeleri vurabilir mi?
Bunun cevabını vermek bir hayli güç olsa da anti-füze laserlerine dair günümüz çalışmalarını ve gelecekte yapılması öngörülen projeleri ele almakta yarar var. Modern ticari uçakların anti-füze laserleri ile donatılması çok daha pahalı olan ve savaş bölgeleri üzerinde uçarken küçük füzelere dahi uygulanması basit olmayan bir süreçtir. Ancak Wall Street Journal’da yayınlanan bir makaleye göre füzelerden daha küçük olan silahlar için anti-mermi laserlerinin artık mümkün olduğu öne sürülüyor. ABD’deki Ulusal Savunma Dergisi anti-füze laserlerinin gelişiminin daha yavaş olacağını öngörüyor. Bu teknoloji henüz laboratuvarlarda geliştiriliyor olmasına rağmen, enerji alanındaki gelişmeler bu silahların gelecekte koruyucu laserler olarak kullanılmasının mümkün olabileceğini göstermektedir.
Günümüzde Anti-Mermi Laserlerin Durumu
Havada olan nesneleri curmak zordur ve pahalıdır. Nükleer saldırıya karşı uzun dönemli bir önlem olarak balistik füze savunmasında Amerikan çabaları Amerikan Kongresi’nin son zamanlarda özellikle yeni testlerin gerçekçi olması gerektiğini belirtmesiyle sık sık başarısızlığa uğradığı gibi yorumlara neden oldu. Nükleer başlıklı bir kıtalararası balistik füze durdurulamasa bile, bir roket ile bir roketin vurulması her zaman karmaşıktır. İsrail’in Demir Kubbe roket savunma sisteminin maliyeti fırlatılan bir grup füze için 45 milyon dolardır ve her bir ateşlenen roket için bu maliyet 40 bin dolar artmaktadır. Bu füze savunma sistemine karşı Hamas’ın ya da Hizbullah’ın kullandığı roketlerin maliyeti 750 dolar değerinde ve her bir 750 dolar değerindeki bir füze için İsrail 40 bin dolarlık karşı bir roket kullanıyor. Bu da sistemin oldukça pahalıya mal olduğunu ortaya koymaktadır.
Amerika Deniz Kuvvetleri de 40 milyon dolarlık bir proje ile insansız hava araçlarını düşürmek üzere bir sistem oluşturuyor. Ancak bu sistemde her bir vuruşun maliyeti 1 dolara kadar düşüyor. Çok daha ucuz olacak.
Laser Silahları
Önümüzdeki birkaç yıl içinde 100 kilowatt güce sahip laserlerin üretilebileceği düşünülüyor ve aslında eninde sonunda teknoloji 300 kilowatt laser gücüne erişebilir. ABD ordusu hala günümüzde 10 kilowatt gücündeki laserleri kullanıyor. Ordu gelişmekte olan Yüksek Enerjili Laser Mobil Gösterici (HEL MD) adını verdikleri bir sistemde bu 10 kW laser gücünü 50 ve 100 kW seviyelerine geliştirmeyi planlıyor.
Laserlerin Geleceği
Teknoloji hala gelişmeye devam ediyor ve biz laserlerin ne kadar güçleneceğini bilmiyoruz. Yazımızın bundan sonraki kısmında bahsedeceğimiz projeler ipuçları verebilir:
Boeing şirketinin hazırladığı aşağıdaki videoda HEL MD’nin bir tanıtımı görülmekte ve bu sistem ile laserlerle uçan nesnelerin izlenmesi ve hedeflenmesi sağlanabiliyor.
Lockheed şirketi de bağlı bir rokete karşı bir laserin neler yapabileceğini gösterdi. Bu videoda laserin füzenin başını nasıl yaktığını görebilirsiniz:
Havadan Laseri Sınama Ortamı Boeing ve Northrop Grummand tarafından ABD Füze Savunma Ajansı için gerçekleştirilen bir projedir. Bir Boeing 747’ye dev bir laseri yerleştirmeyi amaçlıyorlar. Şimdilerde iptal edildi yüksek maliyetler ve üstün laser güçten kaynaklanan güvenlik problemleri gibi tekrarlanan hatalar nedeniyle. Ancak projenin sunumu şu şekilde:
Aşağıdaki videoda ise yarının teknolojisi olarak bir laserin yer aldığı bir uçak üzerinde havadan füzelerin nasıl vurulduğu gösteriliyor:
Gökhan Atmaca, MSc. facebook.com/anadoluca | twitter.com/kuarkatmaca
Kaynak:
Kelsey D. Atherton, Could Lasers Be The Future Of Anti-Missile Weapons?, Popular Science, July 2014.