2010 yılında, Gliese 581g adlı ötegezegenin kendi yıldız sisteminde yaşama elverişli bölgede, habitable zone’da bulunduğu öne sürülüyordu. Hatta bilim insanlarının bu bölgede bulduğu ilk öte gezegendi. Bu bölge gezegenin yıldızı etrafındaki yörüngesini tamamlaması sırasında gezegen konumunun ne çok sıcak ne de çok soğuk yani gezegen yüzeyi üzerinde sıvı suyun bulunmasına izin verecek konumda olduğunu tanımlar. Keşfin ilk zamanlarında oluşan yaşamı potansiyel olarak destekleyebilecek bir gezegeni bulma heyecanının ardından bazı bilim insanları Gliese 581g adlı ötegezegenin gerçekten bu bölgede bulunup bulunmadığını sorgulamaya başladılar. Çünkü gezegenden gelen sinyal zayıftı. Bu tartışmalara rağmen bazı astronomlar çoktan Gliese 581g’yi uzaylı yaşamı için olası listenin en üst noktasına koymuşlardı bile.
Ancak şimdi yeni bir araştırma Gliese 581g’nin aslında var olmadığını söylüyor.
Bu nasıl olabilir? Astronomlar aslında Gliese 581 yıldız sisteminde gezegenleri göremezler. Bunun yerine, bu yıldız sisteminin yıldızın ışığını izleyerek gezegen adaylarını tespit etmeye çalışırlar. Yıldız ışığının Dünya üzerindeki teleskoplara ulaşan ışıkla dalgaboyundaki dolayısıyla rengindeki farklılıklar bu yıldız sisteminde olası bir gezegenin varlığını ele verebilir. Bu tekniğe radyal hız tekniği adı verilir. Problem ise yıldızın kendisinin de hareket etmesidir ve yıldız lekeleri ya da diğer yıldızsal aktivitelerden dolayı bu ışığın bize ulaşmasında çarpıtmalar olabilir.
Bu sinyaller yeni bilgilerle yeniden incelendi, bilim insanları yıldızın hareketlerinden kaynaklanan sinyalleri almayı başardılar ve dolayısıyla bu veriyle olası gezegenlerin sinyallerini ayırt edebilirlerdi. Ancak bu durumda Gliese 581g’nin sinyalleri kayboldu. Aynı şekilde bu teknikle bu yıldız sisteminde daha önce var olduğu düşünülen diğer üç gezegenin varlığı teyit edilince ortaya acı gerçek çıktı: Gliese 581g aslında var olmayabilir!
Henüz umutlar tükenmedi! Kepler Uzay Teleskobu ile öte gezegenleri bulmak ölçülen ışığın dalgaboylarına bağlı değil, ötegezegenlerin daha çok yıldızlarının önünden yaptıkları geçiş sırasında oluşturdukları gölgeye bakarak inceleme yapılıyor. Bu da Gliese 581g için bir şans olabilir, eğer varsa.
Bu yeni makale Science dergisinde yayınlandı.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca