Doğal pandemiler veya salgın hastalıklar savaşlardan daha fazla sayıda insanları öldürmüşlerdir. Ancak doğal salgın hastalıklar varoluşsal olarak tehdit değildir. Varoluşsal tehditleri “Nükleer Savaş” isimli yazımızda açıklamıştık ve insanın varlığından doğan tehditlere varoluşsal tehditler denildiğini ifade etmiştik. Doğal salgın hastalıklar konusuna geri geldiğimizde ise bazı insanlar patojene karşı genellikle dirençlidir ve bu da salgından kurtulanların ardından gelen neslin daha dirençli olacağı anlamına gelir.
Ne yazık ki biz günümüzde tehlikeli hastalıklar yapabiliyoruz. Bunun en ünlü örneklerinden biri çiçek hastalığının fare versiyonu, fareye fazladan bir genin eklenmesiyle nasıl da daha ölümcül hale geldiği biliniyor. Kuş gribi üzerine yapılan yeni bir çalışma, bir hastalığın bulaşıcılığının kasıtlı olarak desteklenebileceğini göstermiştir.
Şu anda birilerinin kasten yıkıcı bir şeyler yapmasının riski düşüktür. Fakat biyoteknoloji giderek daha iyiye gidiyor ve ucuzluyor, daha fazla grubun elinde hastalıkları kötüleştirmek için imkanları olacaktır.
Biyolojik silahlar üzerine çoğu çalışma devletler tarafından kontrol edilmektedir. Yine de insanlığı yok etmek için biyolojik silahlar askeri anlamda kullanışlı değildir. Ancak biyolojik silahlar farklı amaçlar için de kullanılabilir. Örneğin, Japonya temelli bir tür dini örgüt olan Aum Shinrikyo’nun Tokyo’da yaptığı sinir gazı saldırıları ile “kıyameti hızlandırma”ya çalıştılar. Farklı amaçlar için insanlar bu tür şeyleri adapte etmenin yolunu bulurlar ve bazı insanlar da Dünya’nın insanlar olmadan daha iyi bir yer olacağını düşünürler.
Biyolojik silahlar ve salgınlardan kaynaklanan ölümcül olayların sayısı sanki bir güç-dağılım yasasına sahipmişçesine bir bağlantı varmış gibi görünüyor. Günümüz verileri göz önüne alındığında, biyoterörizm kaynaklı küresel bir salgın hastalık riski çok küçük. Ama bu sadece biyoterörizm için; devletler de biyolojik silahlarla teröristlerden çok daha fazla insan öldürdüler (İkinci Dünya Savaşı’nda Japon biyosavaş programından dolayı 400 binin üzerinde insan ölmüş olabilir). Ve teknoloji gelecekte daha güçlü bir hal aldıkça büyük insan yapımı salgınların tasarlanması daha kolay olacaktır.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca | facebook.com/anadoluca
Kaynak:
Anders Sandberg,The Five Biggest Threats to Human Existence, Popular Science, May 2014