Yeni kütleçekimi ölçümleri Enceladus’un sıvı su denizine sahip olduğunu belirledi.
Satürn’ün uydularından biri olan Enceladus üzerinde buz tabakasının kilometrelerce altında gömülü bir sıvı su denizi olduğunu astronomlar buldular. Bu denizin büyüklüğü Marmara denizinin yaklaşık 8 katı kadar olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca bu deniz, Enceladus uydusunun silikat çekirdeğine yakın olmasından dolayı yaşam için gerekli olan çözünmüş minerallere sahip olabilir. Cornell Üniversitesi’nden astronom Jonathan Lunine Enceladus’un bu özelliğine dikkat çekerek “Bu durum, Endeladus’un iç yapısını yaşam arayışı için oldukça ilgi çekici potansiyel bir yer yapıyor.” dedi.
Bu dünyadışı deniz Enceladus’un güney kutbundaki gayzerlerin su kaynağı da olabilir ama bilim insanları bu iki olguyu birbirine bağlayan verilere henüz sahip olmadıklarını söylüyorlar.
İtalyan ve ABD’li bilim insanlarından gelen bu yeni duyuruya konu alan gelişmeler Cassini uzay aracından gelen kütleçekimi verilerinin analiz edilmesiyle sağlandı. Cassini ise yaklaşık 10 yıldır Satürn civarında geziniyor ve Satürn’ün uydularının yüzeylerine yakın geçişlerde bulunuyor.
Bilim insanlarının daha önce Enceladus’un bir yer altı okyanusuna sahip olduğuna dair şüpheleri vardı. Bu son çalışmada üç kütleçekimi ölçümünden sonra Enceladus’un farklı kısımlarındaki malzeme yoğunluğu hesaplandı. Bu ölçümler Güney’deki Enceladus buzunun altından bir şeylerin buzdan daha yoğun olduğunu saptadı. California Teknoloji Enstitüsü’nden David Stevenson’a göre “En olası açıklama sıvı su”. Böylelikle bu şüpheler doğrulanmış oldu.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca | facebook.com/anadoluca
Kaynak:
http://www.popsci.com/article/technology/saturns-moon-enceladus-now-top-candidate-life