Victor Frankenstein’ın başardığıyla aynı seviyede olmasa da Edinburgh Üniversitesi’nden bir araştırma grubu tarafından yapılan bir çalışma rejeneratif tıp alanında önemli etkilere sahip. İlk defa, bir araştırma grubu tarafından farelerde canlı bir organın başarılı bir şekilde yenilenmesi sağlandı. Bir romanda tıp öğrencisi olan Frankenstein üstün insanlar yapmak için cesetleri ve elektrik gücünü kullanıyordu. Ancak gerçek hayatta bu çok daha farklı! Bu organın yenilenmesi DNA’nın işlenmesi yoluyla gerçekleştirildi.
Söz konusu yenilenen ilk canlı organ timus, bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve kalbe yakın bulunmaktadır. İnsanlarda, timus doğumdan sonra büyümeye başlar ve sonra ergenlik dönemine kadar büyümeye devam eder ancak insanların hayatının geri kalan kısmında ise yavaş yavaş küçülür. Grip gibi enfeksiyonlara daha fazla duyarlı olan yaşlı insanların yaşlanmasıyla timus da bozulur, işlevsiz hâle gelir..
Edinburgh Üniversitesi’nde Medikal Araştırma Konseyi Rejeneratif Tıp Merkezi’nden araştırmacıların gerçekleştirdiği bu çalışmada, FOXN1 adı verilen ve timus hücreleri tarafından üretilen bir proteinin seviyeleri artırılmıştır. Bu seviyeler önemli genlerin nasıl açılıp kapanacağının kontrol edilmesinde yardımcı olur. Bu, kök hücrelerine benzer bir şekilde çok yaşlı farelerde bu organın yeniden oluşturulmasının yolunu açmıştır.
Yenilenen timus organı, genç farelerde bulunanlara benzer bir yapıya sahip olacak şekilde elde edildi. Enfeksiyonla mücadelede merkezi bir rol oynayan T hücreleri adı verilen beyaz kan hücrelerinin yaşlı farelerde daha fazla üretilmesi de böylece sağlanmış oldu.
Bu önemli gelişme DiGeorge sendromu gibi timus gelişimini etkileyen genetik koşulları olan ve bağışıklık sistemleri zarar görmüş insanların tedavi edilmesinde yeni terapi yöntemlerine yol açabilir. Ancak araştırma grubu çok daha fazla çalışmanın yapılması gerektiğini söylüyorlar. Çünkü bu çalışmanın insanlar üzerinde test edilmesinden önce çalışmanın sıkı bir şekilde kontrol edilmesi gerekiyor.
Rejeneratif tıpta önemli hedeflerden biri insan vücudunun kendi tamir mekanizmalarından yararlanmak ve bir hastalığın tedavisinde bunu kontrollü bir şekilde manipüle etmektir. Bu ilginç çalışma da bir memelide organ yenilenmesinin tek bir proteinin manipülasyonu ile doğrudan sağlanabileceğini ortaya koyuyor.
Araştırmacıların çalışması Development dergisinde yayınlandı.
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca | facebook.com/anadoluca
Kaynak: http://www.gizmag.com/regeneration-living-organ-thymus/31572/