Kepler-186f isimli ötegezegen şimdiye kadar keşfedilen Dünya’ya en çok benzeyen ötegezegen olarak belirlendi. Ancak çok uzakta! Hakkında detaylı bilgilere ulaşmak uzun sürebilir…
Dünya’nın kuzeni denilecek kadar bir benzeri olan Kepler-186f ötegezegeni bizden 500 ışık yılı uzaklıkta. NASA’nın Kepler Teleskopu’na ait verilere göre bizim gezegenimizle benzer büyüklükte olan bu ötegezegen kayalık bir gezegen yani Satürn, Neptün gibi gaz gezegenlerden değil. Ayrıca yüzeyinde sıvı suyun olabileceği şartlar var gibi görünüyor. Bu özellikleri ile bile Kepler-186f, şimdiye kadar Dünya benzeri nitelikleri ile keşfedilen ilk gezegen oldu.
Dünya şimdiye kadar bilinen yaşama ev sahipliği yapan tek gezegen olduğu için astronomlar sürekli olarak Dünya’ya benzeyen daha fazla sayıda ötegezegen arıyorlar. Yani daha fazla Dünya’ya benzeyen bir gezegenin yaşamı desteklediğini ya da belki de hâli hazırda bazı canlılara ev sahipliği yapan bir gezegeni bulmayı umut ediyorlar. Bu gezegenin keşfinde çalışan NASA Ames Araştırma Merkezi’nden astrofizikçi Thomas Barclay Dünya’ya benzer ötegezegenler arayışı için şunları söylüyor: “Bu fikir evrende yaşam arayışı yolunda atılan bir adımdır”.
Kepler-186f ötegezegeni şimdiye dek Dünya’ya böylesine benzeyen ilk ötegezegen iken, bilim insanları bunun son gezegen olmayacağını düşünüyorlar. Dünya’ya benzeyen yeni ötegezegenler bulunabilir!
Şimdiye kadar böyle gezegenlerin görülmesi ile ilgili verilere sahip olmamamız bu tür gezegenlerin nadir olduğu anlamına gelmez. Bugün ki teknolojik koşulların böyle gezegenlerin bulunmasında yeterli olmadığı sonucu da göz ardı edilmemeli. Astrofizikçi Barclay’a göre “Biz şu anda yaptıklarımızla sınırlarımızı zorluyoruz. Bu keşif ise önemli bir dönüm noktasıdır.”
Barclay Transiting Exoplanet Survey Satellite ve James Webb Uzay Teleskobu gibi gelecekteki NASA projeleri’nin daha fazla sayıda Dünya’ya benzeyen ötegezegenlerin keşfini kolaylaştıracağını düşünüyor. Üstelik daha ayrıntılı bilgilerle! Çünkü Kepler-186f oldukça uzakta ve hakkında henüz cevaplanmamış pek çok soru var. Gerçekten de bu gezegenin yüzeyinde sıvı su var mı? Bilmiyoruz. Fakat, habitable zone denilen Güneş Sistemi’nde Dünya‘nın yıldızı Güneş’e göre olan uzaklığını düşündüğümüzde bulunduğu konum nasıl yaşanılabilir bölgeye denk geliyorsa Kepler-186f de kendi sisteminde benzer bir bölgede bulunmaktadır. Bu bölge suyun sistemin içinde sıvı olarak bulunabileceği gezegen konumları olarak düşünülebilir.
Sıvı suyun var olup olmadığını bilmek mümkün olmasa da astronomlar Kepler-186f ötegezegenin bir kırmızı cüce olan yıldızından aldığı enerjiyi hesaplayabilirler. Buna göre gezegen suyun kaynayıp buharlaşacak kadar yakınında değil ve muhtemelen sıvı suyu barındıracak bir gezegen ortamına sahip olabilir. Hatta atmosferi Dünya’da olduğu gibi ısıyı tutan bir özelliğe de sahip olabilir. Ancak bu veri bile bize gezegenin bir atmosfere sahip olup olmadığını söyleyemez.
Science dergisinde astronomların yayınladıkları makaledeki verilere göre Kepler-186f belki de Dünya’nın bir “kuzeni” olarak ifade edilebilir ama Dünya’nın “ikizi” olarak düşünebileceğimiz özelliklere sahip değil. Araştırmacılar gelecekte bu gezegen ve diğer ötegezegenler hakkında daha fazla verilere sahip olmayı umuyorlar. Özellikle de Dünya’nın gerçekte bir ikizi olup olmadığı dünya dışı yaşam araştırmalarında önemli bir araştırma alanı olarak devam edecek gibi görünüyor.
Peki, Dünya’nın ikizi nasıl bulunur?
Gökhan Atmaca, MSc. twitter.com/kuarkatmaca | facebook.com/anadoluca
Kaynaklar:
- http://www.popsci.com/article/technology/found-most-potentially-life-friendly-exoplanet-so-far?src=SOC&dom=tw
- http://www.nasa.gov/press/2014/april/nasas-kepler-telescope-discovers-first-earth-size-planet-in-habitable-zone/#.U1AlVZ_82JG